• 22.8C Novo mesto
  • 10:08
  • Sob, 04.07.2020

Katastrofalne posledice! 23.000 Slovencem bodo znižali oz. ukinili socialno

Levica odločno proti rezom v socialne transferje.

LJUBLJANA – Vlada po mnenju Levice v jesen vstopa z izrazito “antisocialno politiko”, ob čemer stranka napoveduje boj proti rezom v socialne transferje. Levica med drugim nasprotuje ukinitvi dodatka na delovno aktivnost, pristojni ministrici Ksenji Klampfer pa očitajo, da zavaja javnost. Na predloge vlade je sicer Levica že vložila dopolnila.

V Levici so po Vatovčevih besedah že vložili dopolnila, s katerimi bi črtali te “nepravične” ukrepe. Foto: youtube

Rezi v socialne transferje bodo najbolj ranljivim družinam socialno pomoč še letos znižali tudi za 200 evrov, opozarjajo v Levici. Kot dodajajo, so na “varčevalnem radarju” vlade predvsem enostarševske družine, družine z enim zaposlenim staršem in vsi delovno aktivni prejemniki denarne socialne pomoči. Več kot 23.000 oseb bo prejelo bistveno nižjo socialno pomoč ali pa bodo pravico do pomoči izgubili, so dodali. Ukinitev tega dodatka bo imela po navedbah Levice “katastrofalne” posledice za življenje mater samohranilk in drugih gospodinjstev z nizkimi dohodki. Socialno pomoč bo izgubilo ali pa se bo znižala več kot 4600 družinam, v katerih je vsaj ena oseba zaposlena za več kot 128 ur mesečno. Materi samohranilki z enim otrokom, zaposleni za minimalno plačo, se bo pomoč znižala za 197 evrov, družini z dvema otrokoma, kje je en starš zaposlen in prejema minimalno plačo, pa za 205 evrov, so še dodali. »Gre za izrazito antisocialne politike, ki gredo predvsem na škodo revnih zaposlenih,« je v izjavi za javnost izpostavil vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec.

Kaj pravijo na ministrstvu?

Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so v odzivu zapisali, da je odgovornost ministrstva skrb za socialno ogrožene, kot tudi spodbujanje ljudi k zaposlovanju. S predlaganimi spremembami želijo doseči čimprejšnjo aktivacijo in vključitev prejemnikov denarne socialne pomoči na trg dela.

NaDlani.si; Foto: arhiv