Kitajska intenzivira vojaške vaje okoli Tajvana, napetosti se zaostrujejo

24. maj. 2024, ob 08.39
Posodobljeno pred 24 dnevi
14
90 SEK

Tiskovni predstavnik kitajske vojske, Li Ši, je danes izjavil, da so dvodnevne vaje zasnovane kot preizkus “zmožnosti prevzema oblasti in prevzema nadzora nad ključnimi ozemlji.” Li Ši je poudaril, da so že v sredo kot cilj vaj navedli testiranje bojne pripravljenosti v zraku in morju ter zmožnosti napada na ključne cilje.

Med vajami so se kitajske ladje in letala približala Tajvanu z različnih smeri, vključno s severa, juga in vzhoda. Poleg tega so se zelo približali manjšim tajvanskim otokom, kot je Kinmen, ki je od kitajske celine oddaljen le nekaj kilometrov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Tajvanska obalna straža je danes poročala, da so štirje kitajski čolni vstopili v vode s prepovedjo dostopa okrog dveh manjših otokov, še dva pa sta jim nudila podporo. To je že osmo tovrstno vplutje ta mesec, kar kaže na vse večjo prisotnost kitajske vojske v tem območju. “Pozivamo Kitajsko, naj se samoomejuje in ustavi to neracionalno vedenje,” so dodali po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Kitajska je z vojaškimi vajami tudi poslala jasno sporočilo novemu tajvanskemu predsedniku Laj Čing Teju, naj ustavi svoja prizadevanja za uradno neodvisnost Tajvana. Tajvan od konca državljanske vojne leta 1949 sicer deluje neodvisno od kitajske celine, vendar Peking otok še vedno obravnava kot del svojega ozemlja in napoveduje vnovično vzpostavitev nadzora, po potrebi tudi s silo.

Majhne navade, ki vam bodo pomagale dvigniti energijo
Se tudi vam pogosto dogaja, da se čez dan počutite utrujeno, brez moči, volje in motivacije kljub temu, da ste spali zadostno število ur? Seveda je to lahko posledica nekvalitetnega spanca, stresa

Mednarodna skupnost poziva k zadržanosti

Na napete razmere so se odzvali tudi Evropska unija, ZDA in Združeni narodi, ki so vse strani predvsem pozvali k zadržanosti in mirnemu reševanju sporov. Mednarodna skupnost je izrazila zaskrbljenost nad povečanjem vojaških aktivnosti v Tajvanski ožini in opozorila na nevarnost eskalacije konflikta.

Vse ostreje pri Tajvanu, kjer Kitajska nadaljuje svoje vojaške vaje, ostaja ključna točka v azijsko-pacifiški regiji. Medtem ko Peking preizkuša svoje zmožnosti za prevzem nadzora, Tajvan in svetovna javnost z napetostjo spremljajo razvoj dogodkov, ki bi lahko imel daljnosežne posledice za stabilnost v regiji.

Priprava: NaDlani

Vir: BBC

14
90 SEK