Klub Marina: Visoke zaporne kazni za zlorabo prostitucije

31. maj. 2024, ob 11.32
Posodobljeno pred 1 mesecem
33
110 SEK

Senat okrožnega sodišča v Kopru je razsodil v odmevni zadevi zlorabe prostitucije, povezane z novogoriškim klubom Marina. Štirje obtoženci, obtoženi delovanja kot hudodelska združba, so bili spoznani za krive in obsojeni na zaporne kazni.

Sergej Racman, osrednji akter v zadevi, je bil obsojen na 4 leta in 6 mesecev zapora. Njegova vloga v organizaciji in upravljanju nezakonitih dejavnosti je bila ključna pri določanju višine kazni. Jože Kojc in Dejan Šurbek, ki sta prav tako igrala pomembni vlogi v združbi, sta prejela vsak po 4 leta in 4 mesece zapora. Vesna Ternovec, ki je bila vključena v logistično in operativno podporo združbe, je bila obsojena na 2 leti in dva meseca zapora.

Sodba še ni pravnomočna, kar pomeni, da imajo obtoženci pravico do pritožbe na višje sodišče. Obramba je že napovedala, da bo izkoristila to pravico, saj vztrajajo, da so obtoženci nedolžni oziroma da so bile pri postopku narejene napake, ki so vplivale na končno razsodbo.

Primer zlorabe prostitucije v klubu Marina je vzbudil veliko pozornosti javnosti in medijev zaradi obsega in resnosti kaznivih dejanj. Tožilstvo je dokazovalo, da je bila v klubu organizirana prostitucija, pri čemer so bili vpleteni tudi mladoletni dekleti. Obtoženci naj bi delovali kot dobro organizirana kriminalna združba, ki je izkoriščala ranljive osebe in ustvarjala znatne finančne koristi iz nezakonitih dejavnosti.

Ortodont na napotnico: kako izbrati pravega ortodonta za vašega otroka
Ortodontska oskrba je ključen člen pri zagotavljanju zdravega in lepega nasmeha, še posebej pri otrocih in mladostnikih. Kako hitro do ortodonta na napotnico, katere so prednosti ortodontske oskrbe

Tožilstvo je v postopku poudarjalo, da so bili obtoženci dobro organizirani in da so svoje dejavnosti skrbno prikrivali. Sodišče je pri določanju kazni upoštevalo težo kaznivih dejanj, organiziranost skupine in škodo, ki so jo povzročili žrtvam.

Javnost in strokovnjaki so pozdravili sodbo kot pomemben korak v boju proti organiziranemu kriminalu in zlorabi prostitucije. Kljub temu pa ostaja odprto vprašanje nadaljnjih pravnih postopkov, saj bo obramba zagotovo izkoristila vse pravne možnosti za zmanjšanje ali odpravo kazni.

Zadeva Marina je opozorila na problematiko organizirane prostitucije in potrebo po strožjem nadzoru ter učinkovitejšem pregonu tovrstnih kaznivih dejanj. Sodišče je s to razsodbo poslalo jasno sporočilo, da bodo takšna dejanja obravnavana resno in strogo kaznovana.

Ko bo sodba postala pravnomočna, bo to pomenilo dokončno zaprtje tega poglavja, a boj proti organiziranemu kriminalu in zlorabi ranljivih oseb se bo nadaljeval. Javnost bo z zanimanjem spremljala nadaljnje pravne postopke in morebitne pritožbene procese, ki bodo sledili tej odmevni sodbi.

Priprava: NaDlani

33
110 SEK