• C Novo mesto
  • 07:26
  • Sre, 29.06.2022

Ko udari strela: kako lahko zaščitim električne naprave?

Prihaja čas, ko bodo nevihte s strelami pogostejše kot v zadnjih mesecih. Pozno spomladi in poleti so močnejše nevihte v naših krajih razmeroma pogoste, zato je priporočljivo, da vemo, kako v nevihti ravnati. Splošno znano je, da se med nevihto ni dobro zadrževati na odprtem, ampak si je treba poiskati zavetje (seveda ne pod edinim drevesom sredi ničesar), obstaja pa tudi več pravil glede uporabe naprav na električno energijo v stanovanju.

Strela lahko napravam povzroči ogromno škode. Na trgu je pestra izbira izdelkov za prenapetostno zaščito električnih naprav v domovih, a pri nakupu je dobro vedeti, kaj preveriti, na kaj biti pozoren, da bo zaščita učinkovita, poroča Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS).

Kaj torej narediti, da bodo naše električne naprave kar najbolj varne tudi med nevihto?

Za celovito zaščito izdelki za prenapetostno zaščito ne zadoščajo. Najprej morajo distribucijska podjetja poskrbeti za zaščito v električni omarici na prenosnem omrežju. Druga raven zaščite mora biti vgrajena v razdelilni omarici (v gospodinjstvu), in to za vsako fazo posebej. Šele potem pride na vrsto uporaba naprave za prenapetostno zaščito, ki jo vtaknemo v vtičnico, na katero je priključena posamezna električna naprava.

Nazadnje so bile najbolje ocenjene naprave za prenapetostno zaščito brez podaljška, pravijo pri ZPS, torej z enojno vtičnico, medtem ko lahko daljši kabel učinek prenapetostne zaščite zmanjša. Še najboljša odločitev bo nakup zaščite z enojno vtičnico, saj se potem lahko sproti odločamo in menjamo podaljške, obenem pa so stroški menjave, če strela zaščito uniči, manjši. Pri razdelilnikih pa naj dolžina kabla ne preseže treh metrov, še svetujejo, ob tem pa nikoli ne smete povezovati več podaljškov z razdelilniki.

Lahko jih tudi izklopite

Seveda je splošno znano, da električnih naprav med nevihto ni dobro uporabljati. Če jih torej takrat ne potrebujete, jih raje izklopite, izogibajte se uporabe stacionarnega telefona in računalnika z modemom, prav tako raje ne uporabljajte električnega orodja. Električni tok strele, ki udari v zgradbo, namreč potuje po električni napeljavi, telefonskih, radijskih in televizijskih linijah ter celo po vodovodni napeljavi. Zato se med nevihto raje niti ne prhajte ali pomivajte posode. Med nevihto se umaknite od oken in zunanjih vrat, prav tako se ne zadržujte v bližini vodovodnih armatur, plinskih napeljav, električnih naprav in drugih stvari, ki so priključene na elektriko.

Vir: ZPS, M. S.

odpravi dioptrijo