• 20.36C Novo mesto
  • 16:18
  • Pet, 05.06.2020

»Ko vlaga v prostoru naraste, je potrebno prostor prezračiti«

Nova, energetsko učinkovita okna so zrako in vodo tesna ter vgrajena po nemški smernici – po postopku RAL, kar pomeni, da med okvirjem in steno ni več mikro por, zato je vdor zunanjega zraka preprečen v prostor. Nastajajo t.i. toplotni mostovi, ki so posledica (pre)velike izgube toplote in kondenzacija notranje vlage, na katero se naseli plesen.

»Prehajanje toplote preko stene in toplotnih mostov povzroči, da zaradi nizke temperature površine stene pride do kondenza. Če je relativna vlažnost v prostoru previsoka (nad 55 %), vlaga ne prekriva več le površine sten, ampak začne polniti njihovo celotno prostornino in stene se začnejo navlaževati, kar je idealno za nastanek plesni,« pojasni prehod vlage v prostor Jože Opara iz podjetja Tim Opara, ki se s sanacijo vlage in zidne plesni ukvarjajo že od leta 2004. Nastanek plesni omogoča rosišče, ki nastane zaradi kondenza na stenah in stropovih. »Kakovost življenja in zdravja se zaradi pojava plesni v bivalnih prostorih občutno poslabša, obenem pa lahko to vpliva na trajnost gradbenih materialov in notranje opreme ter poveča vzdrževalne stroške,« še dodaja Opara.

Vzrok vlage

Poudariti gre, da vlago proizvajamo z različnimi aktivnostmi v prostorih: izhlapevanje vode v kuhinji in kopalnici, pranje in sušenje perila … Tudi izolacija stavbe ima velik vpliv na vlažnost v prostoru zaradi: (ne)tesnosti stavbnega pohištva, kondenza na neustreznih zasteklitvah, neustrezne toplotne izolacije stavbe, toplotnih mostov … »Vzrok za prekomerno vlago in razvoj plesni pa je zelo pogosto tudi nepravilno prezračevanje in ogrevanje. Vendar, ko steno izoliramo z izolacijskimi ploščami, kot so Promatect MC, so toplotne izgube le neznatne, temperature površine stene so mnogo višje in ni več pogojev za nastanek kondenza ali zidne plesni,« svetuje Opara in dodaja, da je pravilno prezračevanje prostorov izrednega pomena. »Ko vlaga v prostoru naraste, je potrebno prostor prezračiti. Prezračiti je potrebno večkrat na dan pri povsem odprtih oknih, in sicer odvisno od letnega časa: pozimi za nekaj minut, poleti do 30 minut«.

Preprečevanje nastanka vlage

Da se izognemo vonja po plesni in zdravstvenih težav, se moramo posluževati nekaterih ukrepov, ki zmanjšajo nastanek toplotnih mostov. Poleg zgoraj omenjenega prezračevanja strokovnjaki priporočajo še: zmanjšamo nepotrebno sušenje perila, intenzivno tuširanje, kuhanje z veliko pare ter najmanj trikrat dnevno na prepih prezračimo celotno etažo. »Energetsko učinkovitejše je prisilno prezračevanje z rekuperacijo odpadnega zraka. Omogočiti pa moramo tudi neoviran dostop toplega zraka do vseh notranjih površin obodnih sten, zato se svetuje, da odmaknemo pohištvo od zunanjih sten za vsaj 5 cm,« pojasni Bojan Žnidaršič iz Nacionalne energetske poti Slovenije, ki dobre in slabe energetske prakse na njihovi spletni strani predstavljajo v člankih, fotografijah, komentarjih in videoposnetkih.

V podjetju Tim Opara so nam kot načine, s katerimi pri njih rešujejo problem kondenzne vlage in zidne plesni, povedali naslednje: »Pri poskusih odpravljanja zidne plesni v stanovanju smo največkrat priče uporabi različnih premazov, ki naj bi plesen zatrli. Takšen način odstranjevanja pa je kratkotrajne narave, saj ne reši problema nastanka. Kmalu smo priče ponovnemu pojavu zidne plesni in običajno še v večjem obsegu, saj se spore plesni lahko prenašajo po zraku in se naselijo še na drugih stenah«. Obenem dodajajo, da je najbolj smotrno vgraditi sistem izolacijskih plošč Promatect MC, ki so iz povsem naravnega materiala (kalcijev silikat), so parapropustne in se izredno hitro sušijo. »Plošče tudi preprečujejo mrzlo sevanje sten, obenem pa nudijo prihranek pri ogrevanju. Na ta način trajno in na naraven način odpravimo kondenzno vlago in zidno plesen, kar potrjujejo tudi zadovoljne stranke,« pojasni Opara in dodaja, da velika večina, ko opazi zidno plesen ali izločene solitre z odstopanjem materiala, najprej pomisli na estetski videz. »Le malo pa se nas zaveda škodljivosti vlažnih sten in z njimi zidne plesni za zdravje. Zidne plesni oddajajo veliko spor, ki jih z vdihavanjem zraka absorbira človeški ogranizem. Posledice so nastanki astme, alergije in drugih obolenj, ki vplivajo na delovanje človeškega organizma,« iz izkušenj pripomne in priporoča maksimalno 55 % relativno vlažnost v prostorih.

Trajnejše rešitve

Kot trajno in najboljšo rešitev za odpravo plesni strokovnjaki priporočajo kvalitetno termoizolacijo oboda stavbe, s katero odstranimo vzrok, to je toplotni most. »Kvalitetna pomeni dovolj debela fasada (20 cm), zadnja plošča (30 cm), streha (40 cm) in tlak proti raščenemu terenu (15 cm). Debelina pa ni vse. Izjemno pomembna je kvalitetna izvedba z upoštevanjem pravila ‘pol metra čez’,« še dodajajo. Opozarjajo pa tudi, da imajo ‘šlampasto’ termoizolirane stavbe celo več toplotnih mostov, kot neizolirane. Pri slednjih so velike toplotne izgube, toplotnih mostov pa (skoraj) ni. Ne pozabimo – štiri članska družina proizvede z dihanjem, znojenjem, kuhanjem, kopanjem v 24 urah od 10 do 15 litrov tekočine. Več kot 99 % jo moramo odstraniti s prezračevanjem skozi okna ali prisilno z rekuperacijo.

Relativna zračna vlažnost se zniža pozimi, ko se hladen zunanji zrak v prostoru ogreje. Za doseganje udobne in zdrave klime v bivalnih prostorih strokovnjaki priporočajo pogosto in kratkotrajno prezračevanje s prepihom ter spremljanje relativne vlažnosti zraka s higrometrom, ki nam pokaže, ali je treba vlago dodajati ali odstranjevati.

Vir: Dragica Ribič