• C Novo mesto
  • 21:23
  • Ned, 26.05.2024

Koliko denarja bo dobil gasilec Sandi Zajc? To je jabolko spora

Gasilec Sandi Zajc je med avgustovskimi poplavami reševal otroke iz mengeškega vrtca.

MENGEŠ – Obnova po stoletnih avgustovskih poplavah se nadaljuje. Vsak se znajde po svoje. Škodo je utrpel tudi Sandi Zajc, tisti pogumni gasilec, ki je s svojimi sotrpini 4.8. v Mengšu iz vrtca reševal otroke. Sandiju poplave niso prizanesle: poplavilo je stanovanje pri tastu in tašči.

Dvakrat omenili akcijo, menjali namen

Je pa hitro stekla akcija, saj je vesoljna Slovenija izvedela, kaj se je zgodilo Sandiju. PGD Mengeš, njega član je Zajc, je sprva na svojem profilu na Facebooku ljudi zaprosil za donacije, navedel je številko svojega TRR-računa, namen nakazila pa naj bi bil “donacija Sandiju Zajcu”. Ljudje so se na poziv množično odzvali. Nekaj dni pozneje je društvo znova pozvalo k pomoči, tudi tokrat na isti transakcijski račun, a z namenom: “donacija PGD Mengeš”, je sinoči poročala Tarča, ki jo je pripravila Erika Žnidaršič s sodelavci.

Toliko se je zbralo

Znani so zneski: po navedbah PGD-ja je bilo z namenom “donacija Sandiju Zajcu” zbranih dobrih 280.000 evrov, za PGD Mengeš pa dobrih 230.000 evrov.

Sporna praksa

A očitno ni tako preprosto, kot se zdi: „Poglejmo eno izmed donacij Sandiju Zajcu pobliže,“ začnejo pri Tarči. Na njej je razviden namen: “Pomoč Sandi”, a ker donator ni zapisal pravilne reference, se je pri prenosu z njegove banke na Delavsko hranilnico, kjer ima račun odprt PGD Mengeš, izgubil namen plačila, torej “donacija Sandiju Zajcu”. Pri nakazilih, kjer so donatorji zapisali pravilno referenco plačila, je viden tudi dejanski namen nakazila, pri nepravilnih referencah pa ne. Pri teh donacijah se je sled izgubila, je poročala Vanja Gligorović.

To je razlog, da Sandi Zajc pričakuje in zahteva več. Za nameček pa situacijo otežuje še dejstvo, da se je vmes razšel s svojo partnerico, ki tak isto zahteva svoj delež.

“Od vsega začetka sem jaz tisti, ki želim transparentnost, in bom vztrajal, ker se mi to ne zdi nič spornega, stvari bi morale biti transparentne, tudi sam sem privrženec tega, da se o tem odkrito in iskreno pogovori,” je za Tarčo dejal Zajc.

V torek, 21.11., naj bi se že za 4. seji sestal PGD Mengeš in končno razrešil gordijski vozel.

Pripravil: Nadlani.si
Foto: Zajem zaslona