Konec TikToka v ZDA? Predlog zakona zahteva prodajo ali prepoved

13. mar. 2024, ob 14.56
Posodobljeno pred 1 mesecem
16
90 SEK

ZDA so bližje prepovedi TikToka, saj bo predstavniški dom glasoval o zakonu, ki bi omejil uporabo aplikacije. To sledi enoglasni podpori odbora za energijo in trgovino. Prepoved bi vplivala na uporabnike in postavlja vprašanje, ali bi se lahko podobna situacija zgodila tudi v Združenem kraljestvu.

Predlog zakona v ZDA zahteva, da ByteDance proda svoj delež v TikToku ali se sooči s prepovedjo, da bi prekinil kitajsko lastništvo nad aplikacijo. Ni jasno, ali bi Kitajska odobrila prodajo, in negotovo je, kdo bi bil kupec. Aplikacija, ki jo uporablja 170 milijonov Američanov, bi bila odstranjena iz trgovin z aplikacijami in blokirana, dokler ne bi prišlo do prodaje. Uporabniki bi morda še vedno dostopali do TikToka prek VPN.

ZDA so zaskrbljene zaradi TikToka zaradi možnosti, da bi njegovo matično podjetje ByteDance delilo občutljive uporabniške podatke, kot so zgodovina brskanja in lokacija, s kitajsko vlado. Skrbi temeljijo na kitajskih zakonih o nacionalni varnosti, ki lahko prisilijo organizacije k sodelovanju pri zbiranju obveščevalnih podatkov. Poleg tega obstaja strah, da bi Kitajska lahko TikTok uporabila za vplivanje na ameriške volitve.

Po glasovanju je prihodnost zakonodaje o prepovedi TikToka v ZDA negotova.

Po glasovanju je prihodnost zakonodaje o prepovedi TikToka v ZDA negotova, saj nekateri senatorji iščejo drugačne pristope. Čeprav je predsednik Biden izrazil pripravljenost podpisati zakon, bi vsaka prepoved verjetno naletela na pravne izzive, vključno z vprašanji, ki se tičejo pravice do svobode govora. Rezultati novembrskih volitev bi lahko vplivali na nadaljnji razvoj dogodkov.

Okus poletja: 5 receptov za osvežilne limonade
S svojo bledo rumenkasto barvo, kiselkastim okusom in pravo zakladnico vitaminov limonada gasi žejo že veliko generacij. Današnji podatki kažejo, da sladkan sok limone najbrž izvira iz Azije, od

V Združenem kraljestvu TikTok ni prepovedan za splošno javnost, je pa omejena njegova uporaba na vladnih napravah zaradi potencialnih tveganj povezanih z varnostjo podatkov. Vladni uradniki so prepoved opisali kot ukrep za izboljšanje kibernetske varnosti, vendar ne odsvetujejo uporabe aplikacije v osebni uporabi. Prepoved na vladnih napravah temelji na posebnih tveganjih, povezanih z obdelavo podatkov, kot so kontakti in geolokacija.

Vir: Sky News

Foto: freepik

 

16
90 SEK