Konec vezane reje goveda na obzorju? Spremembe za več kot 20 tisoč kmetij

11. mar. 2024, ob 09.44
Posodobljeno pred 2 mesecema
13
100 SEK

V svetu kmetijstva se obeta pomemben premik, skladno z evropskimi usmeritvami, o popolni prepovedi vezane reje goveda. Ta korenita sprememba je del širše strategije za izboljšanje dobrega počutja živali, ki predvideva prehod na sistem proste reje do leta 2028. Gre za zgodovinski korak, ki odseva dolgoletna prizadevanja za bolj human odnos do rejnih živali in sledi evropskim smernicam za zagotavljanje večjega spoštovanja do življenjskega okolja živali.

Na okoli 73 odstotkov kmetij govedo v vezani reji

V Sloveniji je ta trenutek več kot 20.000 kmetij, ki govedo redijo v sistemu vezane reje, kar predstavlja okrog 73 odstotkov vseh kmetij. Ta metoda je značilna za slovensko kmetijstvo in ima korenine v preteklosti, saj je bila uvedena že v času Marije Terezije. Kljub temu, da sistem vezane reje omogoča boljši nadzor nad živalmi in zmanjšuje potrebo po prostoru v hlevu, pa prinaša tudi vrsto slabosti, kot so omejeno gibanje živali, težave pri leganju in vstajanju, večja možnost poškodb in zahteva več ročnega dela.

Prehod na sistem proste reje je predviden do leta 2028.

Kaj to pomeni za slovenske kmete?

Predlog prepovedi vezane reje odpira številna vprašanja o prihodnosti slovenskega kmetijstva, saj bi kmetje za prehod na prosto rejo potrebovali obsežne adaptacije obstoječih hlevov ali celo gradnjo novih objektov. To bi pomenilo velike finančne vložke, zahtevne postopke pridobivanja gradbenih dovoljenj in morebitne težave pri umeščanju novih objektov v prostor. Kot poudarjajo na Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije (KGZS), bo za uspešen prehod na prosto rejo nujna podpora države in zagotovitev dodatnih finančnih sredstev.

Kljub temu, da se predlog zakona srečuje s številnimi izzivi, je očitno, da je sprememba neizogibna. Prepoved vezane reje ne bi koristila le živalim, ki bi jim bilo zagotovljeno bolj naravno in zdravo okolje, temveč bi predstavljala tudi pomemben korak naprej v prizadevanjih za bolj trajnostno in etično kmetijstvo. Kot kaže, se slovensko kmetijstvo sooča z obdobjem pomembnih preobrazb, ki bodo zahtevale skupna prizadevanja vseh deležnikov, od kmetov do države in širše skupnosti, da bi zagotovili boljšo prihodnost tako za živali kot tudi za kmetijski sektor.

Okus poletja: 5 receptov za osvežilne limonade
S svojo bledo rumenkasto barvo, kiselkastim okusom in pravo zakladnico vitaminov limonada gasi žejo že veliko generacij. Današnji podatki kažejo, da sladkan sok limone najbrž izvira iz Azije, od

Pripravil: NaDlani.si, foto: Canva

13
100 SEK