• C Novo mesto
  • 22:42
  • Tor, 05.12.2023

Koronavirus: kaj morate vedeti in kaj storiti, če se okužimo

V zadnjih tednih so svetovne medije preplavile novice o koronavirusu. Kaj sploh je koronavirus? V katerih državah ga lahko trenutno najdemo? Kako se zaščititi? 

Koronavirus je zadnji ostanek preteklega leta, ki je na plano pokukal v kitajskem Wuhanu na zadnji dan starega leta. Virus, kratko imenovan tudi COVID19, se med ljudmi prenaša kapljično, na podlagi majhnih kapljic, ki se razpršijo iz ust, ko človek zakašlja ali pa le diha. Virus se je po izbruhu v Wuhanu kmalu začel širiti tudi v druge države, največ primerov poleg Kitajske je do tega trenutka zabeležila Južna Koreja. V Evropi je položaj trenutno najhujši v Italiji, v kateri je po zadnjih podatkih WHO (World Health Organization oz. Svetovne Zdravstvene Organizacije) zabeleženih 322 primerov koronavirusa.

Položaj v Italiji

V tem trenutku je v regijah Veneta in Lombardije več kot 50,000 ljudi v karanteni; 24. februarja je v Italijo prispela ekipa, sestavljena iz strokovnjakov iz WHO in Evropskega centra za preprečevanje in kontrolo bolezni (European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC)), ki bo domačim oblastem pomagala pri razreševanju situacije. V zadnjih štiriindvajsetih urah so po podatkih WHO prisotnost virusa zaznali tudi v Avstriji in na Hrvaškem.

Koronavirus

Kakšni so simptomi?

Simptomi koronavirusa so vročina, utrujenost, suho grlo, kašelj, izcedek iz nosa in težave z dihanjem, lahko pa tudi diareja.

Koliko časa po okužbi traja, da se začnejo poznati simptomi?

Nekateri ljudje simptome pokažejo že po dveh dneh, pri drugih pa lahko traja tudi do dva tedna.

Kaj storiti v primeru, da sumimo, da smo okuženi?

V primeru, da pri sebi opazite simptome koronavirusa, se nikar ne odpravljajte v ambulanto oz. do svojega zdravnika, saj lahko na poti okužite več ljudi; namesto tega po telefonu pokličite zdravstveno službo, bodisi svojega osebnega zdravnika ali pa dežurno zdravstveno službo.

Skrbite za higieno in si umivajte roke z vodo in milom; če morate kašljati, vedno kašljajte v rokav ali pa robec. Če sumite, da ste okuženi, se izogibajte stikov z drugimi ljudmi.

Korona virus – Pravilna higiena kašlja.

Brez panike

Po podatkih z Worldmetra je stopnja smrtnosti virusa okrog 2%; za primerjavo, stopnja smrtnosti SARS-a je bila skoraj 10%. Po podatkih zadnjega sistemskega poročila, ki si ga lahko ogledate na strani WHO (World Health Organisation), je v celoti s strani WHO do tega trenutka zabeleženih 80 239 potrjenih primerov, od tega je kar 77 780 confirmed na Kitajskem. V zadnjih 24-ih urah je bilo zabeleženih 908 novih primerov, od tega 518 na Kitajskem. V celoti je virus do tega trenutka potrjeno odgovoren za 2666 smrtnih primerov na Kitajskem; v ostalih 33 državah, v katerih je bila zabeležena njegova prisotnost, je zaradi koronavirusa potrjeno umrlo 34 bolnikov.

V Evropi je po zadnjih podatkih zabeleženih 381 primerov koronavirusa, umrlo pa je 12 ljudi; 11 izmed njih v Italiji, ki je do tega trenutka zabeležila 322 primerov koronavirusa.

V Italiji je enajst mest trenutno v karanteni; zaprte so šole, knjižnice, univerze, muzeji. To vpliva tudi na nas. Na Univerzi v Ljubljani so ”V skladu z napotki Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) v zvezi z ugotovljenimi primeri okužb z novim koronavirusom (SARS-CoV-2) na severu Italije in v krajih, kjer je ta virus trenutno bolj razširjen” že izdali “Napotke v zvezi z koronavirusom”; v njih ste nagovorjeni:

“vsi zaposleni, sodelavci, študenti, ki ste se v zadnjih 10 dnevih zadrževali v italijanskih krajih: Casalpusterlengo, Codogno, Castiglione d’Adda, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo, San Fiorano in okolici kraja Vo’ Euganeo v provinci Padova ali ste bili v tem času v drugih krajih zunaj Evrope, kjer je znano, da obstaja epidemija koronavirusa, ostanite naslednjih 14 dni doma ne glede na svoje počutje. O tem obvestite svojega nadrejenega, ki bo vašo odsotnost ustrezno evidentiral. Če se v tem času pojavijo znaki, ki kažejo na okužbo s koronavirusom (povišana telesna temperatura, kašelj, občutek pomanjkanja zraka, težko dihanje), o tem po telefonu ali elektronski pošti obvestite svojega izbranega zdravnika. Ne hodite v ambulanto nenapoveda

Koronavirus-pravilno umivanje rok.

no, da ne boste okužili še drugih. Zdravstvena služba je o ukrepih ob sumu na okužbo s koronavirusom obveščena in nanjo dobro pripravljena. Če v 14 dneh ne boste zboleli (kar je zelo verjetno), se lahko vrnete v službo oz. k pouku.
Svetujemo tudi, da obvestite študente, profesorje ali poslovne partnerje iz bolj ogroženih držav, da svoj obisk do nadaljnjega odložijo.

Svetujemo vam tudi, da spremljate spletne strani in družbena omrežja Nacionalnega inštituta za varovanje zdravja, Ministrstva za zdravje in Ministrstva za zunanje zadeve.” (Celotno besedilo si lahko preberete na Facebook profilu Univerze v Ljubljani.)

Brez panike: spremljajte novice, pazite na higieno in bodite pozorni na morebitne simptome. Več informacij lahko pridobite tudi na spletni strani Republike Slovenije, posvečeni koronavirusu, in spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

A. K.

Vir fotografij: Nacionalni inštitut za javno zdravje, Unsplash