• 15.88C Novo mesto
  • 10:28
  • Pet, 29.05.2020

Krisu bo država očitno vzela 1,9 milijona. Za Gala zbirali, pa si je sposodila denar

Društvo Palčica pomagalčica nima statusa humanitarne organizacije, zato bi od sredstev, zbranih za zdravljenje Krisa, država lahko vzela 1,9 milijona evrov, poroča Delo. Predsednica društva Larisa Štoka je napovedala, da bodo davčne posledice še preučili, za iskanje rešitev pa se je zavzel tudi premier Marjan Šarec. Društvo Palčica pomagalčica je v le nekaj tednih zbralo 2,3 milijona evrov, potrebnih za operacijo, ki bi lahko rešila življenje 19-mesečnemu Krisu s spinalno mišično atrofijo. Ob množičnem odzivu so znesek krepko presegli, saj so doslej zbrali kar 3,8 milijona evrov.

Dobro jutro, zasuli ste me z zasebnimi sporočili glede obdavčitve društva, ki zbira denar za Krisa. Nekateri me…

Objavil/a Marjan Šarec dne Četrtek, 03. oktober 2019

Kaj pravi Furs?

Posledično bi moralo društvo v tem primeru obračunati 25 odstotkov akontacije dohodnine, torej dobrih 950.000 evrov, preostanek davka v višini dobrih 940.000 evrov pa bi moral plačati zavezanec po prijavi dohodnine. Na Finančni upravi RS (Furs) so, da je po zakonu o dohodnini pogoj za oprostitev dohodnine od pomoči, ki jo pomoči potrebnim fizičnim osebam izplačuje društvo, da ima urejen status humanitarne organizacije ali dobrodelne ustanove. V nasprotnem primeru ima tako društvo ob izplačilu fizični osebi obveznost plačnika davka. Če fizična oseba prejme pomoč od društva brez zakonsko urejenega statusa, pa se prejeta sredstva štejejo za druge dohodke. V tem primeru mora društvo kot plačnik davka od zneska dohodka izračunati in plačati akontacijo dohodnine po 25-odstotni stopnji.

Sposodila si je denar?

A to še ni vse,  društva Maus zbira denar za Gala,  predsednica društva Nataša Švikart pa je priznala, da si je od društva sposodila denar, Galova starša pa sta že prekinila sodelovanje in jo ovadila policiji.  Gre za 30.000 evrov. Dodajmo, da se je Gal rodil z redko deformacijo, zaradi katere ne more normalno upogibati sklepov v komolcih, ker sta njegovi koželjnica in podlahtnica zaraščeni, dlani zato ne more obrniti za več kot 30 odstotkov, rok ne more iztegniti do konca ali jih obrniti tako, da bi bili dlani obrnjeni navzgor.  Denar je namenjen za operacijo, ki bi mu olajšala življenje.

Draga Slovenija tudi fantek Gal potrebuje našo pomoč❤️🇸🇮

V Društvu Viljem Julijan prosimo vse, da ne pozabimo na Gala,…

Objavil/a Sklad Viljem Julijan dne Ponedeljek, 30. september 2019

NaDlani.si; Foto: facebook