• 24.11C Novo mesto
  • 15:16
  • Sre, 21.08.2019

Krka bo danes objavila poslovne rezultate

Novomeška farmacevtska družba Krka bo danes objavila rezultate poslovanja v lanskem letu. Ti bi bili lahko nekaj boljši kot leta 2014, ko je celotna skupina ustvarila skoraj 1,2 milijarde evrov prihodkov, pa čeprav je nanje tako kot že predlani močno vplival tečaj ruskega rublja.

NOVO MESTO – Leta 2014 je skupina Krka zmanjšala prodajo za 0,8 odstotka na 1,19 milijarde evrov, dobiček pa za štiri odstotke na 166,2 milijona evrov. Kot so v Krki v začetku lanskega leta pojasnili te rezultate, je skupina približno 100 milijonov evrov izgubila zaradi stanja v Ukrajini in padca ruskega rublja.

V letu 2015 se razmere na največjem Krkinem posamičnem trgu niso bistveno izboljšale. Do konca lanskega septembra se je prodaja na ruskem trgu, izražena v rubljih, sicer povečala za sedem odstotkov, a je bila preračunano v evre za dobro petino manjša kot leto prej. Kljub temu so bili devetmesečni rezultati skupine Krka za nekaj odstotkov boljši kot v enakem obdobju leta 2014.

Leto 2015 je bilo za eno največjih slovenskih družb naložbeno zelo intenzivno. Oktobra je v Krškem odprla 85 milijonov evrov vreden obrat za proizvodnjo farmacevtskih učinkovin Sinteza 1 ter že napovedala njegovo širitev do leta 2020, mesec pozneje pa v okviru svoje osrednje tovarne v novomeški Ločni še obrat za proizvodnjo trdnih oblik zdravil Notol 2.

To je doslej največja Krkina naložba, ocenjena na 200 milijonov evrov. V zadnjih desetih letih so tako v Krki za naložbe namenili že 1,26 milijarde evrov, predvsem v krepitev in posodobitev proizvodnje.