Kroži zaskrbljujoč posnetek: Rusi mučili aretirane, enemu v usta stlačili odrezano uho?

25. mar. 2024, ob 11.08
12
160 SEK

Štiri moške, ki jih Rusija sumi pokola v koncertni dvorani, so privedli na moskovsko sodišče, kjer so jih obtožili terorizma. Glede na posnetke, ki so se pojavili in za katere je BBC ugotovil, da so verodostojni, je videti, da so aretirane teroriste ruske varnostne sile brutalno mučile. Teroristična skupina Islamska država je prevzela odgovornost za brutalni pokol v koncertni dvorani Crocus City Hall. Ubitih je bilo 137 ljudi, več kot 100 je bilo ranjenih.

V času napada je bilo v dvorani okoli 6000 ljudi, ki so prišli na rock koncert. Po vdoru v dvorano so začeli streljati, zanetili požare, ki so zajeli dvorano, zaradi česar se je zrušila streha. Ruske oblasti so štiri napadalce identificirale kot Dalerjona Mirzojeva, Saidakraja Murodalija Račabalizodo, Šamsidina Faridunija in Muhamedsobirja Fajzova.  Moške so aretirali v regiji Bryansk, približno 400 kilometrov jugozahodno od Moskve, približno 2 uri po napadu, je sporočila ruska zvezna varnostna služba (FSB). IS je objavil tudi posnetek napadalcev, ki streljajo na množico v koncertni dvorani, BBC pa je potrdil, da je posnetek pristen.

Na družbenih omrežjih so pricurljali posnetki brutalnega mučenja med zaslišanjem obtoženih teroristov. Po poročanju BBC so posnetek objavile varnostne sile. Moška, ​​ki ju je sodišče identificiralo kot Mirzojeva in Račabalizodo, sta imela na obrazu črne madeže, na vznemirljivem posnetku pa je razvidno, da napadalcu slednjega v usta potiskajo tik pred tem odrezano uho. Mirzojev je imel okoli vratu ovito tudi razrezano plastično vrečko, kar kaže na mučenje z zadušitvijo. Najmanj enega od aretiranih napadalcev je po poročanju BBC utrpel električni udar.

Faridunijev obraz je močno otekel, Fayzov pa je izgubil zavest in so ga na sodišče pripeljali v invalidskem vozičku in v bolniški halji. Kot poroča Reuters, je videti, da je izgubil oko. Na sodišču so jih zaprli v stekleno kabino, varovali pa so jih zamaskirani policisti. V sporočilu sodišča piše, da je Mirzojev “krivdo v celoti priznal”, Račabalizoda pa naj bi prav tako “krivdo priznal”. Moški so bili identificirani kot državljani Tadžikistana, poroča ruska državna tiskovna agencija Tass. Sodišče je dodalo, da bodo štirje moški v preiskovalnem priporu vsaj do 22. maja.

Zelenski je trditve, je napadalcem pomagala Ukrajina, zavrnil

Vendar noben ruski uradnik ni priznal odgovornosti Islamske države, temveč je brez kakršnih koli dokazov namigoval, da je napadalcem pomagala Ukrajina in da je Kijev “pripravil časovni okvir”, ki bi jim omogočil prestop meje in pobeg v Ukrajinsko ozemlje, piše BBC. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je trditve zavrnil, njegova vojaška obveščevalna agencija pa je dejala, da je “absurdno” namigovati, da so moški poskušali prečkati mejo, ki je bila minirana in polna ruskih vojakov. Adrienne Watson, tiskovna predstavnica ameriškega sveta za nacionalno varnost, je dejala, da IS nosi “izključno odgovornost za ta napad in da Ukrajina ni bila vpletena”.

V Rusiji so prijeli še sedem ljudi, osumljenih pomoči pri napadu. Spomnimo, da so Združene države Amerike v začetku tega meseca na velikem shodu opozorile Moskvo na možen napad v Rusiji, nato pa izdale javno opozorilo svojim državljanom v državi. V Kremlju so opozorilo ostro zavrnili kot propagando in poskus vmešavanja v predsedniške volitve. Washington je po napadu dejal, da ni razloga za dvom v trditve IS.

N. D.; Foto: Twitter

12
160 SEK