• 12.49C Novo mesto
  • 03:11
  • Ned, 25.10.2020

Le malo manjka do epidemije, a oglasil se je slovenski župan: Podatki v večini občin so napačni

Po rekordnih 411 dnevno potrjenih okužbah z novim koronavirusom v soboto in 158 hospitaliziranih bolnikih zaradi covida-19 je minister za zdravje Tomaž Gantar v nedeljo na družabnem omrežju Twitter opozoril, da le malo manjka do sprejema omejitev, s katerimi smo spomladi izboljšali razmere, in pozval k upoštevanju ukrepov za omejevanje širjenja novega koronavirusa.

Kakor koli, v Sloveniji so v nedeljo ob 1404 testih potrdili 169 okuženih z novim koronavirusom. V bolnišnicah je hospitaliziranih 172 bolnikov s covidom-19, od tega 26 na intenzivni negi, štirje so bili odpuščeni iz bolnišnice. V nedeljo sta umrli dve osebi s covidom-19, kažejo objavljeni podatki vlade. Številka je visoka, a ni ključna za sprejemanje odločitve o novih ukrepih, je ob tem na novinarski konferenci povedal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

Kako je stanje v občinah?

Okužbe z novim koronavirusom so v nedeljo potrdili v 65 občinah. Največ primerov je bilo v Ljubljani (34), kjer je trenutno okuženih 0,197 odstotka občanov, v ostalih občinah je bilo po manj kot deset okužb. Najvišji delež aktivnih okužb je še naprej v Črni na Koroškem (1,097 %), sledijo Mežica (0,674 %), Šentjernej (0,629 %) in Prevalje (0,573 %).

Zdravniki so se udeležili poroke?

Infektologinja s tamkajšnje klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Mateja Logar ob tem opozarja, da je med bolniki s covidom-19, ki jih zdravijo na infekcijski kliniki, tudi precej mladih v intenzivni terapiji. Najmlajši je star 44 let. Sledilo je tudi novinarsko vprašanje, ali drži, da se je več zdravnikov iz UKC Ljubljana tekom vikenda udeležilo poroke. »Imamo tudi take, ki so mnenja, da se jih novi koronavirus ne tiče in da je njihovo zasebno življenje bolj pomembno kot priporočila za preprečevanje širjenja okužbe. A zavedati se moramo, da virus nima delovnega časa in da v tem trenutku ne moremo imeti ‘normalnega’ življenja,« odgovarja Logarjeva.

Mladi župan opozarja

Medtem pa je župan občine Sveta Trojica v Slovenskih goricah malce dal misliti slovenski javnosti: »Ker sem v zadnjih dveh urah prejel več klicev zaskrbljenih občanov, z zagotovostjo trdim, da je v objavah za današnji dan na straneh Nacionalni inštitut za javno zdravje – NIJZ prišlo do kolapsa podatkov ‼️ Še ob 14:00 uri smo v Občina Sveta Trojica v Slovenskih goricah imeli vsega skupaj 5 potrjenih primerov, od začetka razglašene epidemije do danes. Danes pa podatki prikazujejo kar 21 novih okužb in skupno številko 130, kar je popolnoma napačen podatek. Prav tako vem, da je napaka tudi v primeru občine Sveti Andraž v Slovenskih goricah. Na Twiterju sem pozval NIJZ k ponovnemu pregledu podatkov, ter večjo natančnost pri vnosih podatkov, ki so za javnost tako občutljivi. Dobili smo povratno informacijo, da so podatki večih občin napačni in da napake že odpravljajo.«

Objavil/a David Klobasa dne Nedelja, 11. oktober 2020

Twitter profil Slednik je že odgovoril na županovo opozorilo. Dodajajo, da šlo je za NIJZ ter ne njih, da napake niso zarota ter da se napake dogajajo pri tako povečanem obsegu dela pa sploh in na koncu še poudaril, da je pomembno, da jih opazimo in popravimo.

NaDlani.si; Foto: Facebook