• C Novo mesto
  • 21:23
  • Čet, 05.08.2021

Legendarna dirka v dolenjskih rokah, v soboto in nedeljo GHD Gorjanci

NOVO MESTO – COVID-19 je obvladan, v deželo se je vrnil optimizem, z njim pa tudi dogodki, ki na plano zvabijo številne. Gorsko-hitrostne preizkušnje niso izjema. Po letu premora se na dolenjske ceste vračajo zvok in vonj tekmovalnih avtomobilov. Od 19. – 20 junija bo na sporedu Gorsko-hitrostna dirka Gorjanci ’21, ki se po več kot desetletju vrača v domače organizacijske vode Avto moto društva Novo mesto.

„Letošnja izvedba ima tudi jubilejno noto, saj mineva 50 let odkar je gorjanska dirka bila prva na slovenskem ozemlju, ki je štela za državno prvenstvo v takratni Jugoslaviji. Tako kot pred 50-imi leti, bo tudi letos organizirana pod okriljem AMD Novo mesto, v tem obdobju pa je dirka na Gorjance preživela že kar nekaj burnih obdobij,“ spomnijo v AMD Novo mesto, kjer so zavihali rokave in so pripravljeni na spektakel na asfaltu.

Vse o GHD Gorjanci 2021:

Uradna spletna stran dirke GHD Gorjanci

„Potem, ko lani zaradi korona krize ni bila organizirana gorjanska dirka, se je AMD Novo mesto v soglasju z Zvezo za avtošport Slovenije odločilo, da letos ob jubileju in negotovim časom navkljub ponovno stopi na čelo organizacije dirke. Dirka bo letos poleg državnega prvenstva Slovenije štela tudi za avstrijsko državno prvenstvo ter prvenstvo centralno-evropske cone (CEZ). Organizator pričakuje 120 nastopajočih tekmovalcev, ki bodo sedeli v raznolikih avtomobilih, od občudovanja vrednih starodobnik avtomobilih, v novomeškem Revozu izdelanih pokalnih twingih, modernih avtomobilih, močno predelanih bolidih ter prototipih in formulah. Organizatorja pa veseli tudi dejstvo, da se obeta veliko nastopov tekmovalcev iz domačega okoliša,“ še napovejo organizatorji, ki vas vabijo, da se dogodka tudi udeležite!

Podpora IMV-ja

Prva avtomobilska gorska dirka na Gorjancih je bila 17. junija 1951, Dirka GHD Gorjanci je bila prvič organizirana leta 1969,
leta 1971 je postala del avtomobilskega državnega prvenstva v Jugoslaviji, od leta 1973 pa dirka ni bila organizirana vse do leta 1991 zaradi tragičnih dogodkov na motoristični dirki v Škofji Loki leta 1973. Od leta 1991 do 2008 je sledilo uspešno organiziranje dirke pod okriljem Rudija Šalija ter Antona Anderliča, od leta 2012 do 2019 pa je dirko organiziralo Društvo Slovenija Avto – Imos.

Gorsko hitrostna avtomobilska dirka na Gorjance velja za eno iz med zibelk avtomobilskega športa na slovenskih cestah. Celoten projekt, proga je dolga 6,8 km, je podprlo domače avtomobilsko podjetje IMV. Dve leti kasneje, ko so progo skrajšali za 400 m,  pa je že bila v koledarju prvega državnega gorskega prvenstva v takratni Jugoslaviji. Obudili so jo ponovno v začetku devetdesetih, takrat že kot tekmovanje državnega prvenstva nove, samostojne države Slovenije. Takrat je dirka doživela svoje najbolj zvezdne trenutke, tudi z močno mednarodno udeležbo, nato pa je po izvedbi v letu 2008 ponovno izginila iz koledarja. A tokrat samo za dve leti, kajti leta 2011 so jo ponovno obudili.

Izboljšani pogoji

Trasa dirke, ki je od samih začetkov potekala po magistralni cesti iz Novega mesta čez Gorjance proti Metliki, je doživela kar nekaj sprememb. Najbolj očitne so bile večkratne spremembe same dolžine proge od prvotnih 6,8 km so jo večkrat krajšali. Prav tako se je s časom izboljševala tudi podlaga.  Prav tako se izboljšujejo pogoji za delo ekip pred dirko, torej servisni prostor. Še nekaj let nazaj so bili boksi na skromnem parkirišču pred gostilno in vzdolž same ceste, nato pa so uredili veliko, sicer tovornjakom namenjeno, parkirišče.

Legende ob legendi

Na gorski dirki na Gorjance so tekmovali in tudi zmagovali mnogi znani vozniki iz nekdanje Jugoslavije, kot tudi iz Slovenije in tujine. Tistim z nekoliko daljšim dirkaškim spominom pridejo na um imena, kot so Dušan Djaniš, Aleš Pušnik, Dušan Kermavner, Alojz Pavlič, Drago Regvart, Mladen Gluhak, Jovica Palikovič, Robert Lang, leta kasneje pa so navduševali Stojan Pirjevec, Slavko Dekleva, Matjaž Tomlje, Mišel Zupančič in še mnogi drugi. V novejšem času so gledalce navduševali Samo Valant, Igor Dekleva, Milan Bubnič, Vladimir Stankovič, med tujci pa predvsem Jaroslav Krajči, Walter Leitgeb,  Herman Waldy, Marietto Nalon …

COVID-19

Na tem mestu vas toplo vabimo, da nas na GHD Gorjanci tudi obiščete. Hkrati vas naprošamo, da na dogodku upoštevate vsa navodila ministrstva, pristojnega za zdravje, in Nacionalnega inštituta za javno zdravje za preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2, ki so objavljena na spletni strani ministrstva, pristojnega za zdravje.

Pripravil: Nadlani.si, GHD Gorjanci
Foto: GHD Gorjanci