• C Novo mesto
  • 08:36
  • Sre, 29.06.2022

Leonardo DiCaprio prejel oskarja za glavno moško vlogo

Film o spolnih zlorabah duhovnikov v Bostonu Spotlight (V žarišču) je na sinočnji 88. podelitvi filmskih nagrad v Los Angelesu prejel oskarja za najboljšega, podelitev pa je potekala ne le v znamenju zbijanja šal o rasizmu, ampak tudi Avstralije. Film Pobesneli Maks: Cesta besa je namreč pobral šest pozlačenih kipcev.

LOS ANGELES – Med letošnjimi nominiranci za najboljši film ni bilo izrazitega favorita kot prejšnja leta. Največ nominacij (12) za oskarje je imel film režiserja Alejandra Inarrituja Povratnik.

Na koncu je osvojil tri, in sicer za najboljšo režijo ter za kinematografijo, vlogo favorita pa je upravičil Leonardo DiCaprio, ki je dobil oskarja za glavno moško vlogo v tem filmu o ameriškem lovcu na krzna, ki se po spopadu z medvedom vrne med žive.

Zgodba o novinarjih časopisa Boston Globe, ki razkrivajo zlorabe katoliških duhovnikov, V žarišču, je dobila oskarja še za izvirni scenarij, kraljeval pa je Pobesneli Maks z oskarji za kostume, sceno, masko, montažo slike in montažo tona ter mešanje tona.

Brie Larson je filmu Soba prinesla oskarja za glavno žensko vlogo, Velika poteza je osvojila oskarja za prirejeni scenarij, favorita Sylvestra Stallona (Creed) je presenetil in razočaral Mark Rylance z osvojitvijo oskarja za stransko moško vlogo (Most vohunov), Alicia Vikander pa je zagotovila oskarja filmu Dansko dekle.

V kategoriji tujejezičnih filmov je Madžarski po devetih nominacijah doslej drugega oskarja v zgodovini zagotovil film o holokavstu Savlov sin.

dolenjske toplice
dolenjske lekarne poletje