• 17.18C Novo mesto
  • 20:51
  • Ned, 26.05.2019
  • Prijava

Lokalno pridelana hrana: Od njive do vaše mize v istem dnevu

Ste tudi vi med tistimi, ki v trgovinah z živili mrzlično iščete etikete, kjer piše, kje je določena zelenjava zrasla?
Niste edini … In če med njimi še niste, je zdaj skrajni čas, da začnete tudi sami malce bolj gledati nase in na to, kaj vse spravite vase.

Ali veste, kakšno hrano jeste?

Verjetno si v časih, ko nam nič ni stoodstotno zagotovljeno, zase in za svoje otroke želite predvsem zdravja, to pa je precej odvisno tudi od tega, kakšne kakovosti je hrana, ki jo uživamo vsak dan. Iz tiste, ki do vašega doma pripotuje na tisoče kilometrov ali pa je pridelana v industrijski proizvodnji, zagotovo ne morete ustvariti zdravega obroka. Najboljše je, če sestavine zanj najdete kar na svojem vrtičku, a, priznajte, prav vsega doma ne morete pridelati, saj današnje službe zahtevajo celega človeka (in morda še malce več). Ne bi bilo odlično, če bi sveža in kakovostna živila dobili kar pri bližnjem kmetu, za katerega točno veste, na kakšne načine prideluje zelenjavo, žita, sadje, mleko in meso?

Kje vse lahko lokalno pridelano hrano kupimo?

Preverili smo, katere trgovine na Dolenjskem ponujajo lokalno pridelano hrano. Da, lokalno pridelana hrana je vse bolj iskana in cenjena, zato so se temu prilagodili tudi trgovci in na svoje police postavili tisto najboljše – sezonsko, sveže, domače in zdravo. Med njimi so večji trgovci, kot so na primer Mercator (Radi imamo domače), Tuš (Spoštujmo slovensko) KZ Krka, Hofer, Lidl, seveda pa to še zdaleč niso edine trgovine, kjer najdemo lokalno pridelano hrano. V Trebnjem ima svoj sedež trgovina Dobrote Dolenjske, ki se pridno širi, in še bi lahko naštevali. Ponujajo jo tudi lokalni pridelovalci, med katerimi jih naštevamo zgolj nekaj: Ekološka kmetija Zabukovec iz Gabrijel, Kmetija Kastelic z Malega vrha pri Mirni Peči, Kmetija Kukenberger z Gorenjskih Ponikev pri Trebnjem, Kmetija Kostrevc z Brusnic itd. Lokalno pridelano hrano lahko najdemo tudi na tržnicah in sejmih, kjer so stojnice vedno oblegane, saj se ljudje vse bolj zavedajo pomena kvalitetnih živil. Od kod lokalno pridelana hrana izvira? Že samo ime pove, da iz lokalnega okolja, na bližnjih kmetijah, kjer se pridne roke vsak dan znova trudijo, da nam ponudijo tisto najboljše.

Zakaj je lokalno pridelana hrana najboljša izbira?

Lokalno pridelana hrana je preprosto najboljša. Ne le zato, ker do končnega kupca ni potovala več dni, ampak tudi zato, ker spodbuja vse bolj priljubljeno samooskrbo, zagotavlja delovna mesta in na sploh krepi lokalno skupnost. Njeno poreklo je zanesljivo (kaj je danes sploh še zanesljivo?!), uporablja manj embalaže, pa še ta je razgradljiva in iz domačih izdelkov, prihodek ostane v domačem okolju (s tem spodbujate lokalno okolje, v katerem živite), lokalno pridelano hrano vam pripravijo ljudje, ki jih poznate (in jih lahko brez skrbi pocukate za rokav, če z njo ne boste zadovoljni) … Je treba temu še kaj dodati? Prednosti lokalno pridelane hrane je res nešteto in škoda bi bilo, da bi namesto kakovostnih živil, za katera točno veste, od kod so prišla, v supermarketih kupovali živila, ki v resnici niso videla niti kančka prave, dolenjske sončne svetlobe. Ne le to; lokalno pridelana hrana je, ko jo dobite v svoje roke, zaradi bližine povsem sveža in vsebuje manj konzervansov, ki so sicer potrebni za skladiščenje. Hrana, ki jo kupite neposredno v domačem okolju, je tudi povsem varna, njeno poreklo je znano, njen okus pa je tako domač, kakršnega ste na primer vajeni le iz zgodnjega otroštva. Ta hrana je, ne boste verjeli, nabrana na polju in dostavljena v istem dnevu!

Želite preveriti kateri izdelki so trenutno na voljo pri kmetijah v vaši okolici?
Izpolnite spodnji obrazec in prejeli boste SEZNAM VSEH DOSTOPNIH ŽIVIL (sadje, zelenjava, moke, meso, mlečni izdelki, oreščki,..), prvim 20 pa podarimo še KILOGRAM MALIN za osvežitev.

Če uživamo lokalno pridelano hrano, bomo torej zase in za svoje bližnje naredili res veliko. Namesto da bi se z našim težko prisluženim denarjem okoriščale velike korporacije in multinacionalke, bo kakšen evro zaslužil bližnji kmet, ki trdo gara od jutra do noči, njegovi kakovostni izdelki pa govorijo sami zase. In seveda, ne pozabite, da s kupovanjem lokalno pridelane hrane pomagate v boju proti onesnaževanju okolja, saj takšna živila niso prišla od daleč (izpusti toplogrednih plinov). Omenjeni izdelki niso proizvedeni v masovni oziroma industrijski kmetijski proizvodnji, zato so še toliko bolj cenjeni. Lahko bi celo rekli, da je vsako živilo skrbno pridelano, obrano z golimi rokami in z veliko ljubezni.

Kako do dnevno svežih živil vsak dan in vam pri tem sploh ni treba v trgovino?

A bodimo raje še bolj konkretni. Našli smo združenje, ki deluje pod imenom Zadruga natura z.o.o. ,ki vam vse izdelke lokalnih pridelovalcev ponujajo zbrane na enem samem mestu. Ne le to – vse, kar si boste zaželeli imeti na svoji mizi, vam bodo še isti dan dostavili, tako da ste lahko popolnoma brez skrbi.

V okviru združenja lahko na dom dobite praktično vse: sezonsko zelenjavo, krompir, sezonsko sadje in jagodičevje (jagode, borovnice, maline, jabolka, grozdje …), lešnike, sušeno sadje in kompote, sokove … Na seznamu lokalno pridelanega najdemo tudi slastni domači kruh, pecivo, potice in rezance, pa olja (oljne ogrščice, sončnično), domači kis, moko, zdrob in semena, mleko in mlečne izdelke, domače mesnine (tudi koline po naročilu), med, zelišča, čaje in začimbe, vino, vložena živila ter pripomočke za dom in vrt – da boste svojo najljubšo povrtnino zase lahko začeli gojiti tudi sami. Izdelkov pa ne dostavljajo samo posameznikom, temveč tudi odjemalcem, kot so javne ustanove, gostinska podjetja, domovi za starejše občane, bolnišnice … Ustanove, kot so vrtci in preostale naštete, se namreč dobro zavedajo, da je pogoj za zdrav razvoj otroka oziroma človeka kakovostna in zdrava hrana. In seveda je najboljša tista, ki je zrasla na domači/sosednji njivi.

 

Želite preveriti kateri izdelki so trenutno na voljo pri kmetijah v vaši okolici?
Izpolnite spodnji obrazec in prejeli boste SEZNAM VSEH DOSTOPNIH ŽIVIL (sadje, zelenjava, moke, meso, mlečni izdelki, oreščki,..), prvim 20 pa podarimo še KILOGRAM MALIN za osvežitev.