• C Novo mesto
  • 21:18
  • Sob, 27.11.2021

Lonely Planet priporoča: z vlakom po bohinjski progi

Avtorji priljubljenega turističnega vodnika Lonely Planet so sestavili seznam 10 pogosto spregledanih potovanj za železniške navdušence in običajne popotnike. Začeli so ga z železniško progo med Novo Gorico in Jesenicami, ki so jo označili za “skoraj popolno železniško avanturo, za katero večina ljudi še ni slišala”.

BOHINJSKA BISTRICA – Kot pojasnjujejo avtorji, je avstro-ogrski imperij za seboj pustil železniški vozel, ki se sodobnemu očesu zdi nenavaden, a je Dunaj povezoval s pomembnimi deli tega izgubljenega kraljestva. Transalpinska železnica se tako razteza vse do italijanskega Trsta, na tej poti pa povezuje Jesenice in Novo Gorico v Sloveniji, “od koder se potniki lahko sprehodijo do zgodovinskega italijanskega mesta Gorica”.

“Potovanje je spektakularen izlet po slovenskih višavskih biserih,” navaja avtor prispevka Tom Hall. Vzpenja se skozi gorske vasi ob reki Soči, pelje skozi sijajno alpsko pokrajino blizu Bohinjskega jezera in mimo ikoničnega Blejskega gradu. Po progi poleti vozi muzejski parni vlak, čez leto pa “razmajani regionalni vlaki s karakterjem”.

Avtor popotnikom kot izhodišče za potovanje priporoča Trst ali Ljubljano in dodaja, da lahko pot izkoristijo kot del popotovanja med severno Italijo in slovensko prestolnico, ki ga lahko nadaljujejo proti Balkanu ali srednji Evropi.

Primerljivo z Novo Zelandijo in Kubo

Sicer so se na seznamu znašle še proga od Pictona do Christchurcha na Novi Zelandiji, povezava med mestoma Dar es Salaam in Kapiri Mposhi v Tanzaniji oziroma Zambiji, povezava Havana-Hershey-Matanzas na Kubi, železniška proga od Kandyja do Badulle na Šri Lanki, od Beograda do Bara med Srbijo in Črno Goro, od Dombasa to Andalsnesa na Norveškem, od Normantona do Croydona v Avstraliji ter od Kölna do Mainza v Nemčiji. Vir: STA