Maraton nadzora hitrosti, na katerih lokacijah bodo stali policisti?

18. apr. 2024, ob 09.18
Posodobljeno pred 24 dnevi
21
80 SEK

Slovenski policisti se pridružujejo vseevropski akciji maratona nadzora hitrosti, ki bo potekal jutri med 6. in 18. uro po vsej državi. Namen akcije je zmanjšati število prometnih nesreč, ki jih povzroča neprilagojena hitrost, eden najpogostejših vzrokov za nesreče na slovenskih cestah.

Neprilagojena hitrost je pogosto povzročitelj prometnih nesreč, ki lahko vodijo do smrtnih posledic. Po podatkih policije je kar petina vseh prometnih nesreč posledica neprilagojene hitrosti, medtem ko se pri smrtnih nesrečah ta delež dvigne na 37 odstotkov. Lani je bilo zaradi prehitre vožnje na slovenskih cestah 32 smrtnih žrtev.

Policija opozarja, da tudi manjše kršitve omejitve hitrosti v naseljih lahko imajo usodne posledice, še posebej za ranljivejše udeležence v prometu, kot so pešci in kolesarji. Pri hitrosti 30 kilometrov na uro je tveganje za smrtne ali hude poškodbe pešca relativno majhno (10-odstotno), medtem ko se pri hitrosti 60 kilometrov na uro to tveganje že poveča na 90 odstotkov.

TUKAJ preverite lokacije meritev

Povečanje hitrosti lahko privede tudi do zoženja voznikovega vidnega polja, kar lahko vodi v tunelski vid. To otežuje zaznavanje dogajanja ob cesti, kolesarjev, pešcev in drugih udeležencev v prometu, kar lahko poveča tveganje za nesreče.

Policija poziva voznike in vse udeležence v prometu k odgovornemu ravnanju. Spoštovanje omejitev hitrosti, prilagajanje hitrosti vožnje razmeram na cesti ter upoštevanje prometnih predpisov so ključni dejavniki za varno cestno prometno okolje.

Vsi vozniki naj bodo jutri še posebej pozorni, saj bodo policisti izvajali nadzor hitrosti na različnih lokacijah po vsej državi. Varnejše ceste lahko zagotovimo le skupaj, z odgovornim ravnanjem vsakega posameznika v prometu.

Majhne navade, ki vam bodo pomagale dvigniti energijo
Se tudi vam pogosto dogaja, da se čez dan počutite utrujeno, brez moči, volje in motivacije kljub temu, da ste spali zadostno število ur? Seveda je to lahko posledica nekvalitetnega spanca, stresa

 

Vir: policija.si

Foto: www

21
80 SEK