• C Novo mesto
  • 12:49
  • Sob, 27.11.2021

“Milena, počivaj v miru! Veliko si naredila za zapuščene živalice. Hvala ti za vse!”

Leta 2000 so jo bralci revije Jana razglasili za Slovenko leta.

LJUBLJANA, NOVO MESTO – Minilo je leto dni, odkar med nami ni več Milene Močivnik. Javnost jo je spoznala sredi devetdesetih, ko so ji v njenem nelegalnem zavetišču zapuščenih živali najprej na Visokem pri Kranju vzeli okoli 200 psov in mačkov, nekaj let kasneje tudi na Celjskem. Pred 16 leti se je preselila v Borovnico, kjer pa ni naletela na odobravanje lokalne skupnosti. Leta 2000 so jo bralci revije Jana razglasili za Slovenko leta.

Niso je pozabili

“Milena, počivaj v miru! Veliko si naredila za zapuščene živalice. Hvala ti za vse,” 

“Počivaj v miru, Milena. Upam, da te na drugi strani mavrice čakajo kužki, ki si jim tekom življenja pomagala,”

“Počivaj v miru… in HVALA za vsako rešeno šapico,”

“Za vse, kar je naredila za živali, ji moramo reči samo: hvala! Mirni počitek!”

“Zame je Milena Močivnik pozitiven lik. V sistemu, ki ni primerno poskrbel za zapuščene živali je delala, kar je znala in zmogla s sredstvi, ki jih je imela. Idealna ni bila kot tudi nobeden od nas. Tisti, ki sodijo, pa naj pomislijo, če bi kdo od njih doma skrbel za 300 zapuščenih živali….to lahko naredi samo človek z velikim srcem. Srečno v nebesih gospa Milena in verjamem, da je veliko vaših psov z vami!”

Pravnomočno obsojena

“Milena, dobrotnica, “super ženska”… Do takrat, ko od nje odpelješ dobermana, ki ima le 23 kg in je v bistvu živ okostnjak, do takrat, ko si priča, kako več samcev naskakuje gonečo samico, ki se jim ne more izogniti, ker nima kam, dokler ne pogledaš v oči več kot 300 odvzerim psom v pesjakih na Lahovem, ki so v strahu pred lakoto zaspali v polni posodi pasje hrane in dokler ne naletiš na prizore, kakršne je dokumentirala organizacija, katere namen je bil pomagati. Milena Močivnik je bila zbirateljica živali, animal hoarder, nič več in nič manj, po mojem mnenju pa je poleg nje za situacijo kriv tudi sistem, ki v tistem času te motnje ni bil sposoben prepoznati in postaviti pravil, da se situacija ne bi mogla več ponoviti. To, da je bila pravnomočno obsojena za mučenje živali je bil le prvi korak v razrešitvi problema,” pa so nekateri na Močivnikovo gledali drugače.

D.P.