• -1.4C Novo mesto
  • 03:06
  • Pon, 20.01.2020

Minister Pličanič uradno odprl kotlovnico na Dobu

V Šentrupertu so zaključili skoraj milijon in pol težko naložbo v izgradnjo kotlovnice na lesne sekance za ogrevanje celotnega kompleksa zaporov na Dobu.

 

SLOVENSKA VAS PRI ŠENTRUPERTU –  »Gre za dobro sodelovanje med državo in lokalno skupnostjo, torej med občino in zaporom,« je dejal minister za pravosodje dr. Senko Pličanič ob današnji uradni otvoritvi kotlovnice na Dobu. Danes so namreč prezali trak poleg ministra še direktor Energetike Šentrupert Uroš Pikl, direktor zaporov Jože Podržaj, direktor uprave za izvrševanje kazenskih sankcij Dušan Valentinčič, direktor podjetja  Biomasa Rok Suhadolnik in župan občine Šentrupert Rupert Gole. Po uradni otvoritvi so si povabljenci ogledali kotlovnico.

Župan občine Šentrupert Rupert Gole je izpostavil tudi izgradnjo lesno predelovalnega centra, za katerega je občina prejela sklep o pridobitvi nepovratnih sredstev v višini dobrih 2 milijonov evrov. Ta naj bi zaživel prihodnje leto in se bo v prvi fazi razprostiral na 7 hektarjih. Župan občine je še omenil, da nameravajo zaposliti zapornike odprtega oddelka, kar je velika prednost omenjenega projekta.

Kotlovnica omogoča proizvodnjo in dobavo toplote za potrebe ogrevanja zapora. Gre za prvi večji projekt med ministrstvom in lokalno skupnostjo, konkretno občino Šentrupert, ki je tudi 100-odstotni lastnik Energetike Šentrupert. Z novo pridobitvijo se bo največji državni zaporski kompleks ogreval na obnovljiv vir energije in pri tem zmanjšal strošek ogrevanja. »Lahko rečemo, da gre v zadnjem času za eno večjih kotlovnic na lesno biomaso pri nas,« je dejal Uroš Pikl. Projekt je potekal pet mesecev brez zapletov. Vrednost projekta je znašala skoraj milijon evrov in pol, polovico sredstev pa so pridobili iz evropskega kohezijskega sklada. Do konca kurilne sezone bo lesno biomaso dobavljalo podjetje Biomasa. V prihodnje pa bodo poskušali zagotoviti odkup lesne biomase iz lokalnega okolja.

 

Besedilo in foto: Energetika Šentrupert