• C Novo mesto
  • 15:23
  • Čet, 28.10.2021

Montignacova metoda

Montignacova metoda pravzaprav ni dieta, saj ne omejuje vnosa kalorij v telo. A še preden spregovorimo o njej, se nekoliko ozrimo v preteklost. Leta in leta so nutricionisti zagovarjali dejstvo, da se je za zmanjšanje telesne teže nujno potrebno odpovedati maščobnim živilom, jedli pa naj bi le ogljikove hidrate.

A bili so še kako v zmoti. Nizko maščobne diete so bile pravzaprav pravi polom, število debelih ljudi se je v 60. letih prejšnjega stoletja samo še povečalo. Potem je leta 1970 Atkins razvil nov trend, ki je šel povsem v drugo smer. Nutricionisti so kar naenkrat začeli ljudem svetovati, naj prenehajo uživati ogljikove hidrate, posežejo pa naj po maščobnih živilih. Ljudje, ki so sledili tej dieti, so res izgubljali kilograme, a pojavljali so se številni zdravstveni problemi.

Montignacova metoda pa je popolnoma uravnotežen način izgubljanja odvečnih kilogramov. To pa zato, ker ne prepoveduje uživanja ogljikovih hidratov ali maščob. Še več, celo priporoča, da posežemo po njih, seveda v zdravih količinah. Monignacova metoda nas namreč uči, kako pametno izbirati živila, ki jih bomo položili na krožnik, in sicer z upoštevanjem naslednjih kriterijev:

  • Ogljikove hidrate izbiramo glede na njihov glikemični indeks. Če bomo jedli ogljiko-hidratna živila z nizkim glikemičnim indeksom, bomo hujšali hitreje.
  • Tudi maščobe so dobre ali slabe. Izbiramo pa jih glede na to, ali našemu krvožilnemu sistemu škodujejo in koristijo. Dobre maščobe pripomorejo tudi k hitrejšemu izgubljanju odvečne teže.

Montignacova metoda: dieta ali ne?

Že na začetku članka smo omenili, da Monignacova metoda pravzaprav sploh ni dieta. Vsaj ne v tradicoonalnem pomenu. Diete namreč omejujejo vnos določenih živil v telo, to pa lahko človek počne samo krajše obdobje. Diete torej niso dolgoročne.

Montignacova metoda pa vnosa živil v telo sploh ne omejuje. Je uravnotežen način prehranjevanja, ki dovoljuje tako ogljikove hidrate, kot tudi maščobe in proteine. Posegali pa naj bi po tistih živilih, ki imajo visoko hranilno vrednost, obenem pa nam pomagajo hujšati. Z izbiro takšnih živil se lahko izognemo tudi diabetesu in različnim srčno-žilnim obolenjem.

Montignacova metoda pravzaprav ni dieta, saj ne omejuje vnosa kalorij v telo.

Montignacova metoda in njeni cilji

  • Izgubljanje telesne teže
  • Preprečevanje nabiranja odvečnih kilogramov
  • Preprečevanje sladkorne bolezni
  • Zmanjševanje tveganja za nastanek srčno-žilnih bolezni.

Montignacova metoda in njena načela

Prvo načelo je naslednje: kalorije niso krivec za to, da se redimo.

Drugo načelo: Jesti je potrebno s hranilnimi snovmi bogato hrano.

  • Najboljši ogljikovi hidrati so tisti, ki imajo nizek glikemični indeks.
  • Kvaliteta maščobnih živil je odvisna od maščobnih kislin, ki jih vsebujejo. Priporočamo mastne ribe, olivno olje, maslo, mastno meso.

Montignacova metoda v 2 fazah

Prva faza: Ta faza je odvisna od tega, koliko kilogramov je potrebno izgubiti. Tu lahko jeste izbrane maščobe in proteine ter ogljikove hidrate, ki imajo glikemični indeks nižji od 50. Obroki ne smejo preveč povečati krvnega sladkorja. Na ta način telo ne bo kopičilo maščob, prav tako pa bo razgrajevalo že skladiščene maščobe v telesu in tako boste uspešno hujšali.

Druga faza: Še vedno poste pazili na glikemični indeks ogljiko-hidratnih živil, a posegli boste lahko tudi po tistih ogljikovih hidratih, ki imajo ta indeks višji. To je faza stabilizacije.

Ločevanje ogljikovih hidratov in maščob

Montignacova metoda dovoli uživanje dveh različnih vrst obrokov.

Maščobe in proteini: Tu lahko kombinirate maščobe in proteine. Dodate lahko še ogljikove hidrate, ki imajo glikemični indeks nižji kot 35.

Ogljikovi hidrati in proteini: Kot že ime pove, lahko tu kombinirate ogljiko-hidratna in proteinska živila. Izbirate lahko tista ogljiko-hidratna živila, ki imajo glikemični indeks med 35 in 50. Izogibajte se maščob.

Priporočena živila

Montignacova metoda dovoljuje uživanje naslednjih živil: postrv, losos, šunka, zrezek, piščanec, jajca, sojin jogurt, skuta, leča, ovseni kosmiči, basmati riž, mandlji, orehi, grejp-frut, pomaranče, jabolka, hruške, zelje, artičoke, špinača, bučke, pesa, temna čokolada, olivno olje. Našteli smo le nekaj živil, saj je njihov izbor še precej bolj pester.