Mučenje živali v poznanem živalskem vrtu

08. jul. 2024, ob 13.53
298
140 SEK

V zasebnem živalskem vrtu v Radencih so ponovno vzbudili javno ogorčenje zaradi domnevnega mučenja živali. Prejeli smo dve fotografiji, ki prikazujeta neprimerno ravnanje z živalmi. Na prvi fotografiji je prikazan deček, ki sedi na veliki želvi, na drugi pa isti deček jaha ponija, čeprav je vidno, da za jahanje ponija presega kilažo, ki jo lahko žival prenese. Obe fotografiji sta sprožili val ogorčenja na družbenih omrežjih in med širšo javnostjo.

Javnost je zgrožena nad vodstvom živalskega vrta, ki dovoljuje takšno početje, in nad starši, ki otrokom ne razložijo, kaj je prav in kaj ne. Starši bi morali biti vzor svojim otrokom, so prepričani kritiki. Deček na fotografijah je pretežak za tovrstne aktivnosti, kar je povzročilo dodatno zaskrbljenost glede dobrobiti živali. Slike jasno prikazujejo obremenitev, ki jo morata prenesti žival in poni, kar lahko povzroči resne poškodbe in stres za živali.

Vodstvo živalskega vrta se je hitro odzvalo na obtožbe in podalo pojasnilo. Po njihovih besedah se je dogodek zgodil med otroškim taborom, ko otroci običajno jahajo ponije in se slikajo z želvami. Deček na fotografijah naj ne bi dejansko jahal ponija, saj je močnejše postave. Vodstvo je pojasnilo, da ga niso želeli izključiti iz dejavnosti, zato so ga zgolj za sekundo posedli na ponija in želvo, da se ne bi počutil drugačnega. Izjava se glasi: “Dogodek se je zgodil že pred leti in je bil izjema. Fant ponija ni jahal zaradi svoje telesne teže, vendar smo mu omogočili, da se za trenutek vsede nanj, da se ne bi počutil izključenega. Enako je pri slikanju z želvami, kjer se je fant zgolj za sekundo nanjo naslonil. Zavedamo se svoje napake in se zanjo opravičujemo.”

Tedenski horoskop za vse znake od 8. do 14. julija
Tedenski horoskop nadaljuje sanjske in romantične teme, ki so definirale prejšnjega. Luna narašča po čudoviti mladi luni v raku prejšnjega tedna in izziv je ugotoviti, kdaj je čas za korak napr

Veterinarska inšpekcija je primer že obravnavala in zaključila. Strokovnjaki za dobrobit živali poudarjajo, da so tovrstne situacije lahko škodljive za živali in da je pomembno, da se upoštevajo starostne in teže omejitve pri jahanju živali. Prav tako opozarjajo, da bi moral živalski vrt zagotoviti ustrezno izobraževanje staršev in otrok o pravilnem ravnanju z živalmi. Vsakršno odstopanje od pravil lahko vodi do trpljenja živali, kar je popolnoma nesprejemljivo.

Javno ogorčenje je ponovno spodbudilo razpravo o ravnanju z živalmi v zasebnih živalskih vrtovih. Mnogi zahtevajo strožje nadzore in sankcije za kršitelje. Upajo, da bo veterinarska inšpekcija še naprej pozorno spremljala stanje v živalskih vrtovih in ukrepala v prid živalim. Javnost si želi, da bi takšni incidenti prenehali in da bi živali prejele ustrezno skrb, ki si jo zaslužijo. V Sloveniji, kjer so živalski vrtovi priljubljeni izleti za družine, je nujno, da se vzpostavijo visoki standardi za dobrobit živali.

Živalski vrt je v svoji izjavi izrazil hvaležnost za pozornost in podporo pravicam živali ter obljubil, da bodo v prihodnje bolj pazljivi in dosledni pri upoštevanju pravil. Njihova obljuba o večji skrbnosti in zavedanju napak daje upanje, da bodo v prihodnosti ravnali bolj odgovorno. Upamo, da bo ta dogodek prispeval k večji ozaveščenosti in boljšemu ravnanju z živalmi v vseh živalskih vrtovih.

Priprava: NaDlani
Vir, foto: Facebook

298
140 SEK