Mulj, birokracija in negotova prihodnost

30. apr. 2024, ob 08.44
Posodobljeno pred 2 mesecema
8
70 SEK

Bukovniško jezero, ki je eno izmed najbolj prepoznavnih turističnih znamenitosti Pomurja, že več let trpi zaradi zanemarjanja in birokratskih zapletov. Leta 2021 so se na občini Dobrovnik odločili, da jezero izpraznijo in začnejo obsežna obnovitvena dela. Kljub izboljšanju infrastrukture, kot so povečana izpustna cev, nova ograja in zapornica za nadzor vodostaja, so temeljna dela še vedno v teku.

V drugi fazi obnove so bila predvidena dela za odstranjevanje naplavin in mulja, ki pa so se zaradi težav z iskanjem ustreznih lokacij za deponiranje mulja večkrat prestavila. Marjan Kardinar, župan Dobrovnika, je nedavno izjavil, da se trenutno pripravlja potrebna dokumentacija, a zaradi birokratskih ovir projekt ni napredoval kot načrtovano.

Direkcija za vode, ki je odgovorna za sanacijo jezera, trenutno izvaja laboratorijske preiskave mulja. Od rezultatov teh preiskav bo odvisno, ali bo možno mulj uporabiti na kmetijskih zemljiščih. Če bodo rezultati ugodni, bo potrebno pred začetkom del pridobiti ustrezna dovoljenja.

Vendar zaradi trenutnih aktivnosti in potrebnih analiz še ni mogoče določiti natančne časovnice za nadaljevanje del. Prav tako še ni znana finančna vrednost vseh potrebnih ukrepov.

Tako se obetajoča turistična sezona za Bukovniško jezero še vedno zdi negotova. Lokalna skupnost in turisti z nestrpnostjo pričakujejo, da bo jezero kmalu povrnjeno v svoje nekdanje stanje, ki je privabljalo obiskovalce od blizu in daleč. Na občini si prizadevajo, da bi čim prej odpravili vse ovire in jezero ponovno napolnili pred prihajajočo poletno sezono.

Ortodont na napotnico: kako izbrati pravega ortodonta za vašega otroka
Ortodontska oskrba je ključen člen pri zagotavljanju zdravega in lepega nasmeha, še posebej pri otrocih in mladostnikih. Kako hitro do ortodonta na napotnico, katere so prednosti ortodontske oskrbe

8
70 SEK