Musk razkriva: človek z možganskim čipom lahko nadzoruje miško z mislimi

21. feb. 2024, ob 07.38
18
80 SEK

Elon Musk, ustanovitelj in izvršni direktor podjetja Neuralink, je nedavno sporočil, da je njihovemu prvemu človeškemu pacientu, ki je bil opremljen z možganskim čipom, uspelo nadzirati računalniško miško zgolj s pomočjo misli. To je pomemben korak naprej v tehnološkem razvoju in odpira nova vrata v interakciji med človeškim možganom in stroji.

Musk je pojasnil, da je bila operacija vgradnje čipa uspešno izvedena, pacient pa se je popolnoma opomogel brez znanih stranskih učinkov. “Napredek je impresiven in pacient si je popolnoma opomogel. Pacient je dosegel, da z miselnim nadzorom premika miško po zaslonu,” je povedal Musk na dogodku na socialnem omrežju X.

Prvi uspešno vsajeni možganski čip v človeka, smo priča začetku “nove dobe”?

Neuralink, ki je bil lani ovrednoten na približno 5 milijard dolarjev, trenutno deluje na izboljšanju tehnologije, s ciljem, da bi pacient s pomočjo misli uspel ne le premikati miško, ampak tudi izvajati klike in vlečenje predmetov na zaslonu. Kljub temu podjetje še ni podalo dodatnih podrobnosti o operaciji ali o tem, kako natančno tehnologija deluje.

Muskove ambicije za Neuralink so visoke; namen tehnologije je omogočiti hitre kirurške posege za vstavljanje čipov, ki bi lahko zdravili različna stanja, kot so debelost, avtizem, depresija in shizofrenija. Vendar pa je podjetje soočeno z zahtevami po večji preglednosti in varnosti svojih protokolov, zlasti po nedavnih poročilih, da je bilo kaznovano zaradi kršenja pravil Ministrstva za promet ZDA pri prevozu nevarnih materialov. Musk je izrazil željo, da bi novi produkt poimenoval Telepathy, pri čemer bi bili prvi uporabniki ljudje, ki so izgubili enega ali več udov.

Okus poletja: 5 receptov za osvežilne limonade
S svojo bledo rumenkasto barvo, kiselkastim okusom in pravo zakladnico vitaminov limonada gasi žejo že veliko generacij. Današnji podatki kažejo, da sladkan sok limone najbrž izvira iz Azije, od

Pripravil: NaDlani.si, foto: Flickr

18
80 SEK