• C Novo mesto
  • 15:13
  • Pon, 08.08.2022

Na Mirni ogled zbirke starih šivalnih strojev

Nekdanji sodelavci stare tovarne šivalnih strojev Mirna so si minuli konec tedna ogledali zbirko starih šivalnih strojev, ki jo je v Križnem vrhu pripravila družina Babič.

Zbirko so si šli ogledat na pobudo Rudija Žiberta in organizatorja Dušana Zakrajška. Družina Babič iz občine Slovenska Bistrica je na ogled postavila zbirko industrijskih, čevljarskih in tudi pletilnih strojev za domačo uporabo. Njihova zbirka je plod večletnega zbiranja.

Gostiteljica jih je popeljala skozi zbirko ter med drugim povedala, da so bili nekateri eksponati ob prihodu v zelo slabem stanju. Po skrbnem čiščenju, peskanju, barvanju in poliranju so le ti dobili novo podobo in s tem tudi mesto v njihovi zbirki. Vsak stroj je opremljen z vsemi potrebnimi podatki – od tega, katere vrste je, kdaj je bil izdelan ter kje so ga dobili. Z vsakim od njih pa je še mogoče šivati.

Eksponate, ki jih je že več kot 300, imajo razstavljene v petih prostorih. Gre za 75 različnih proizvajalcev (Singer, Pfaff, Gritzner, Howe, Kaiser, Nauman, Rast Gaser, Bagat, Chepel, Ivan Jax, Adler …), nekaj pa je tudi slovenskih, in sicer Franca Negra, Ivana Jaxa in tudi Mirne. Najstarejša eksponata v zbirki sta Howe iz okoli leta 1860 ter Grover&Baker iz leta 1864. Včasih je bil šivalni stroj vreden celo premoženje, dandanes pa žal izgublja na svoji vrednosti.

Po mnenju Pokrajinskega in Tehniškega muzeja Slovenije je Babičev muzej šivalnih strojev v slovenskem prostoru resnično edinstven in vreden ogleda. Za dolgoletno prizadevanje pri ohranjanju tehniške kulturne dediščine so prejeli »ČASTNO VALVASORJEVO PRIZNANJE.«

Vsi obiskovalci so bili nad zbirko izredno navdušeni in presenečeni kajti veliko vztrajnosti in požrtvovalnosti je v tem muzeju.

Rudi Žibert, nekdanji direktor tovarne šivalnih strojev na Mirni, je družini Babič čestital za čudovito zbirko in jim poklonil knjigo o šivalnih strojih na Mirni. Babičevi so se obiska in darila zelo razveselili. Veseli pa so bili tudi bivši sodelavci tovarne šivalnih strojev Mirna, ker so se po dolgih letih spet srečali in obujali spomine na tiste davne lepe čase, ko so še delali v takratni zelo uspešni tovarni.

A. Janežič

e-bike