Na priljubljeno jadransko plažo naplavilo ogrožene poginule želve

13. feb. 2024, ob 09.44
Posodobljeno pred 24 dnevi
15
70 SEK

Na hrvaškem Dugem otoku je na priljubljeno plažo Sakarun naplavilo dvanajst poginulih morskih želv. Mimoidoči najditelji so bili povsem šokirani, zaenkrat vzrok za njihov pogin še ni z gotovostjo potrjen.

Po poročanju 24ur.com je bila po besedah očividcev večina želv v odrasli dobi, saj so tehtale od štirideset do petdeset koligramov, nekaj pa naj bi bilo tudi mladih živali. Prizor naplavljenih želv je šokiral domačine, zaenkrat pa z gotovostjo še ne morejo povedati, kaj bi bil razlog, da so naplavljene želve poginile. Zaenkrat je teorija, da je krivec orkanski jugo, ki že nekaj dni piha na Jadranskem morju. Po besedah Damirja Perića, direktorja javnega zavoda za varstvo narave Zadarske županije, pogin želv v takšnih vremenih žal ni redkost. Zimo namreč v normalnih razmerah preživijo na dnu morja, včasih se zaradi ribiških mrež ali drugih dejavnikov napol prebudijo in v takšnem stanju zato udarijo ob obalo ter poginejo. Trupla bodo odpeljali v veterinarsko ambulanto, kjer bodo izvedli obdukcijo in ugotovili resničen vzrok za pogin.

Zaradi onesnaževanja in izgube življenjskega prostora jim grozi izumrtje

Poginule želve so vrste glavata kareta, ki velja za zelo ogroženo živalsko vrsto, ki ji zaradi onesnaževanja, uničevanja naravnega okolja in ribolova grozi izumrtje. Večinoma živijo v toplejših morjih, pogosto pa so prisotne tudi v Jadranskem morju, med aprilom in oktobrom jih lahko srečamo tudi v Sloveniji. Dočakajo lahko starost krepko čez šestdeset let, vendar do starosti petinštirideset let, ki velja za prestop v odraslo dobo, preživi le zelo majhen odstotek karat.

Prirpavil: NaDlani.si; Foto: Pexels

15
70 SEK