• -1.58C Novo mesto
  • 21:59
  • Tor, 24.11.2020

Na RTV napovedali, kdaj bo tretji val? Mikrobiologinja z STA: Covid 20 bi bil lahko smrtonosnejši

V Sloveniji so v sredo opravili 7202 testov na okužbo z novim koronavirusom, pozitivnih je bilo 2488 testov. Na intenzivni negi se zdravi 109 bolnikov s covidom-19, osem bolnikov pa je v bolnišnicah umrlo. Podatkov o morebitnih umrlih v DSO še ni, je na novinarski konferenci pojasnil vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

Napovedi so slabe

Kdaj pa lahko pričakujemo tretji val? Morda ima Studio City odgovor:

Beovićeva o ukrepih

S tem, ko so osebni zdravniki prejeli nova priporočila o napotitvah oseb s sumom na okužbo z novim koronavirusom na testiranje, se bo število testov zmanjšalo. A jih bodo z uvedbo hitrih testov nato povečali, napoveduje epidemiologinja Bojana Beović.  »Novih ukrepov za zdaj ne bomo predlagali. Treba je počakati, da ti ukrepi pokažejo svoj učinek,« je Beovićeva odgovorila na vprašanja o učinkovitosti trenutno veljavnih ukrepov in o morebitnih dodatnih ukrepih, ki bi jih država še lahko sprejela. Pojasnila, da je nabor “tako rekoč izčrpan”. Smiselno je, da trenutno veljavni ukrepi veljajo 28 dni in v tem času se bo tudi pokazala njihova učinkovitost. Po tem obdobju pa jih je po mnenju Beovićeve treba čim prej sprostiti, če bi se epidemija spet poslabšala, pa znova uvesti. Take zapore države, kot smo jo imeli marca, pa po njenih besedah ni mogoče vzdrževati.

Ko spregovori stroka

Vodja oddelka za mikrobiološke raziskave v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) Maja Rupnik je spregovorila v intervjuju za STA. »Epidemija se bo gotovo končala, a žal ne v dveh mesecih. Zgodovina nas uči, da bo prihodnjo jesen verjetno še en val, potem pa bo novi koronavirus počasi začel izginjati z naslovnic in nas bo začel normalno spremljati. Za viruse, ki povzročajo okužbe dihal, je naravna pot, da se počasi navadimo eden na drugega in začnemo sobivati,« je bila jasna in ob tem dodala, da čahko pride covid 20 ali pa nova oblika oblika gripe in lahko se zgodi, da bo naslednji novi povzročitelj še bolj nevaren. »V bistvu imamo zdaj še srečo, da je prišel covid 19, ki se sicer izjemno hitro širi, a je še vedno sorazmerno blag. Lahko bi bili soočeni z obliko koronavirusa, ki bi se tako dobro širila kot covid 19, a bi bila dosti bolj smrtna.«

Več bo znanega zvečer

Vlada bo s strokovno svetovalno skupino na večernem posvetu na Brdu pri Kranju po napovedih pretresala doslej sprejete ukrepe za omejevanje rastoče epidemije novega koronavirusa in preprečevanje širjenja okužb. Glede na izjave je pričakovati podaljšanje veljavnih ukrepov in dokončno odločitev o tem, kaj bo s šolo prihodnji teden.

NaDlani.si; Foto: Pixbay