• C Novo mesto
  • 21:36
  • Pon, 25.09.2023

Na Vipavskem strašna burja, gasilci na delu, zmanjkuje elektrike

Močnejši sunki vetra bodo predvidoma med 70 in 90 km/h. Danes se bodo pojavljali krajevno močnejši in dolgotrajnejši nalivi.

LJUBLJANA – Prihaja huda ura. Ponoči bo oblačno in deževno, vmes bodo tudi nevihte z močnejšimi nalivi. Pihal bo močan južni veter, ki bo v drugem delu noči nekoliko oslabel. Do jutra bodo padavine večinoma ponehale, zjutraj deževalo le ponekod v zahodni in južni Sloveniji. Predvsem na vzhodu se bo delno zjasnilo. Jutranje temperature bodo od 6 do 12, ob morju 14 °C.

V torek bo v vzhodni Sloveniji delno jasno. Drugod bo spremenljivo do pretežno oblačno, v zahodni polovici Slovenije bo občasno še deževalo. Meja sneženja bo na okoli 1600 metrov nadmorske višine. Pihal bo okrepljen jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 10 do 16, ob morju okoli 18 °C.

Najmočnejši sunki vetra bodo na Primorskem, Notranjskem in delu Gorenjske, kjer lahko po nižinah marsikje dosegajo hitrosti od 90 do 110 km/h. Zelo verjeten je pojav obsežnejših vetrolomov. Zvečer in ponoči bo zapihal okrepljen veter tudi drugod, najmočnejši sunki vetra bodo predvidoma med 70 in 90 km/h. Danes se bodo pojavljali krajevno močnejši in dolgotrajnejši nalivi. V noči na torek bo morje v večjem obsegu poplavilo nižje dele obale.

Drava grozi!

Iz Urada Republike Slovenije za zaščito in reševanje pa opozarjajo prebivalce ob Dravi, poroča Vecer.com. Gasilska brigada Maribor je pripravljena na najhujše, dramatično nadaljuje pri mariborskem časniku. Gasilci so pripravili okoli 20.000 vreč, ki bi služile za zaščito objektov. Če se uresničijo črne napovedi o vodostaju Drave, ki se ji naglo povečju pretok v Avstriji, bo jutri pester torek!

Kaj se dogaja po Sloveniji (vir: Spin)?

PREVALJE
Podrto drevo na cesti

VELIKE LOČE
močan veter – prometna in druga infrastruktura

VIPAVA
močan veter – ogrožanje življenja in premoženja

POLJANE PRI ŠTJAKU
močan veter – prometna in druga infrastruktura

RAVNE NA KOROŠKEM
Ob 18.41 so na Navrškem Vrhu v Ravnah na Koroškem poklicni gasilci KGZ Ravne na Koroškem odstranili drevo, ki se je podrlo na cesto.

STRMEC NA PREDELU
močan veter – ogrožanje življenja in premoženja

ILIRSKA BISTRICA
ni električne oskrbe Hrušica.

BLED
Ob 18.10 so posredovali gasilci PGD Selo pri Bledu na cesti med naseljem Dindol in Selo pri Bledu v občini Bled, kjer se je na cesto zaradi vetra podrlo drevo. Gasilci so ga razžagali in odstranili s ceste.

KOMEN
Ob 17.59 se je podrlo drevo na cesti med Komnom in Gorjanskim v občini Komen. Gasilci PGD Komen so drevo požagali in pospravili ob rob cestišča.

VIPAVA
Med 17.17 in 17.26 je na odseku hitre ceste Nanos–Ajdovščina pihala burja s hitrostjo med 80 in 100 kilometri na uro, zaradi česar je pričela veljati zapora prometa prve stopnje, za camp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do nosilnosti 8 ton. Od 17.27 je na odseku hitre ceste Nanos–Ajdovščina pričela pihati burja v sunkih med 100 in 120 kilometri na uro. Začela je veljati zapora prometa druge stopnje, za vsa vozila s ponjavami in hladilniki.

Kako je pri sosedih?

 

D.P., Arso