• 18.64C Novo mesto
  • 15:05
  • Pet, 18.10.2019

Nadomestilo za brezposelnost bo znatno višje

LJUBLJANA – Na mizi socialnih partnerjev je zakon o urejanju trga dela, ki ureja pravice in dolžnosti brezposelnih na trgu dela. Med neuradnimi predlogi je nekaj sprememb. Ministrstvo za delo je recimo predlagalo, da bi starejši delavci namesto 25 mesecev na zavodu za zaposlovanje denarno nadomestilo lahko prejemali največ 19 mesecev. Tako bi preprečili pošiljanje starejših delavcev na Zavod za zaposlovanje in nato naravnost na pokojninski zavod.

»Veliko pripomb in nesoglasij je tudi glede podaljšanja zavarovalne dobe za pridobitev pravice do nadomestila. Povedano poenostavljeno to pomeni – koliko časa je treba biti zaposlen, da si nato upravičen do denarnega nadomestila na zavodu za zaposlovanje. Ministrstvo predlaga podaljšanje z zdajšnjih devet mesecev na leto dni zaposlitev. Neuradno smo izvedeli, da predlog v tej obliki ne bo sprejet. Kompromis iščejo v povezavi z zakonom, ki ureja evidenco delovnega časa,« navaja rtvslo.si.

PRECEJ SE BO ZVIŠALO

Dogovorjeno pa naj bil bilo zvišanje minimalnega denarnega nadomestila – z zdaj najnižjega 350 evrov naj bi se zvišalo na 530 evrov. Pogovarjali naj bi se tudi o tem, ali naj se prejemniku nadomestilo zaradi kršitve zniža, še navaja Radio Slovenija.

NaDlani.si; Foto: arhiv