Najbolj znana slovenska zdravnika: „Ustavite stavko, sicer bo katastrofa!“

15. feb. 2024, ob 06.16
Posodobljeno pred 2 mesecema
24
140 SEK

Stavka traja mesec dni in je že najdaljša v zgodovini. Kot poroča Delo, je 1996. trajala 22 dni, 2002. 16, 2016 pa 27 dni.

LJUBLJANA – „Ne morem verjeti, da se zdravniki ukvarjamo s tem, kaj bo z zdravstvenim sistemom čez 5 ali 10 dni, če se stavka nadaljuje. Mi si tega ne smemo dovoliti,” je sinoči v v oddaji 24 UR zvečer na POP TV povedal priznani slovenski zdravnik dr. Samo Zver, ki je imel v mislih potezo zdravnikov, ki umikajo soglasje za nadurno delo!

Kdo bo delal?

Vsi javni zdravstveni zavodi neprekinjeno zdravstveno varstvo omogočajo s tem, da zdravniki delajo nadurno delo, torej prek 40 ur tedensko, opozarja POP TV. Zdravstveni sistem bi lahko prišel v težave po 1. marcu, ko bi v veljavo stopile odločitve sodnikov, da ne delajo več nadurno delo. V minulem mesecu dni je tako npr. v ZD Maribor v ambulantah družinske medicine soglasje umaknilo kar 60 odstotkov družinskih zdravnikov.

“Naše mesto je biti ob bolniku. Ne smemo bolnike izpostavljati strahu in negotovosti. Ne smemo. Zavedam se, da v zdravstvu veliko stvari ni urejenih, a ne smemo tega reševati tako, kot zdaj počnemo,“ je dodal dr. Samo Zver.

Plačani po efektu

„Iz te zgodbe, če se bo tako nadaljevala, bomo izšli potolčeni vsi: zdravniki, Fides, politika in predvsem bolniki. Opažam pri zdravnikih izredno pomanjkanje empatije do bolnikov. Zato bi prosil, da se stavka ustavi ali zamrzne, ker to pelje v katastrofo,“ pa je bil jasen dr. Erik Brecelj, ki je podal rešitev za zdravniške plače: „Kdor dela več, bi dobil več,“ je bil jasen dr. Brecelj, ki pa je spomnil, da to ne ustreza vsem, zato tudi stavka.

To so kraji, kjer lahko opazujete najlepše sončne zahode na svetu
Sončni zahodi so ena tistih naravnih lepot, ki očarajo vsakogar. Ne glede na to, kolikokrat v življenju vidimo lep sončni zahod, ga je vedno prijetno videti in se ga nikoli ne naveličamo. Čarobn

Tudi preko delovnega časa

Je pa Brecelj opozoril, da je v javnosti tudi precej neresnic. Tako je POP TV sinoči poročal o zgodbi bolnika s tumorjem, ki (pre)dolgo čaka na operacijo. „Ogromno je neresnic. Ko imamo zjutraj sestane sindikata FIDES, potem popoldan delamo preko delovnega časa,“ je poudaril dr. Brecelj.

Najdaljša v zgodovini

V ponedeljek se je pričel peti teden stavke Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides. Stavka traja mesec dni in je že najdaljša v zgodovini. Kot poroča Delo, je 1996. trajala 22 dni, 2002. 16, 2016 pa 27 dni.

Sindikat Fides zahteva ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij, vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom.

Pripravil: Nadlani.si
Foto: Zajem zaslona POP TV

24
140 SEK