• 1.45C Novo mesto
  • 01:55
  • Tor, 24.11.2020

Najhuje doslej, obeta se nam lockdown! Preverite, kaj nas morda čaka že jutri

V sredo so ponovno potrdili največ okužb doslej. Od 6215 opravljenih testov je bilo pozitivnih 1663, delež pozitivnih testov je torej 26,76-odstoten. V bolnišnicah se zdravi 357 bolnikov s covidom-19, 62 jih potrebuje intenzivno zdravljenje. Po vladnih podatkih je v sredo umrlo devet bolnikov s covidom-19.

Po zadnjih podatkih ostaja Gorenjska regija z največjim številom okuženih na 100.000 prebivalcev v 14 dneh, in sicer je to kar 759, je na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 povedala namestnica vladnega govorca za covid-19 Maja Bratuša. Število okužb ostaja najmanjše v Obalno-kraški regiji, ki je še edina oranžna regija, a se tudi tam število okužb hitro povečuje. 14-dnevna incidenca v regiji trenutno znaša že 131.

V sredo so na novo v bolnišnice sprejeli 61 bolnikov s covidom-19, odpustili pa so jih 32. S pomočjo ventilatorja diha 41 bolnikov s covidom-19, kažejo podatki Sledilnika za covid-19.

Na podlagi zgornjih podatkov sledilnika, lahko vlada po sprejetih ukrepih aktivira tretji paket, kar pomeni omejitev gibanja med občinami, zaprtje vrtcev, zaustavitev javnega prometa, zaprtje meja (razen za tovorni promet in nujne prehode), omejitev izhodov razen nujnih izjem, zapiranje posameznih gospodarskih dejavnosti …

Kako je danes v občinah?

Okužbo z novim koronavirusom so v sredo potrdili v več kot 180 občinah po državi, največ v Ljubljani (255). Edina občina brez potrjenega primera okužbe v državi ostaja Sv. Jurij v Slovenskih goricah. Najvišji delež aktivnih okužb imajo v občinah Odranci (2,676%), Sodražica (1,734%) in Kuzma (1,588%).

Kot zadnja je rdeča postala še Obalno-kraška regija

14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev je presegla mejo 140 okužb tudi v Obalno-kraški regiji. To pomeni, da bo tudi ta regija še kot zadnja v državi uvrščena na seznam rdečih regij. Ko bodo spremembo objavili tudi v Uradnem listu, bodo ukrepi, ki so v veljavi za rdeče regije, naslednji dan začeli veljati tudi na Obalno-kraškem.

Skrajni ukrep, ki je v prvem valu deloval

»Epidemiološke razmere se v zadnjih dneh dramatično slabšajo, vsak dan je več aktivno okuženih posameznikov. Lahko ocenimo, da je aktivno okuženih med 15.000 in 20.000 državljanov,« je na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida-19 povedal povedal vodja oddelka in intenzivno terapijo na infekcijski kliniki UKC Ljubljana Matjaž Jereb.

Dodal je, da se virus od pomladi ni spremenil, v smislu, da bi posledično imeli večjo možnost širjenja, prav tako temperature v okolju niso take, da bi lahko s tem razlagali porast okuženih. Zaveda se, da bo odločitev o tem, ali popolnoma ugasniti javno življenje, politična. Po njegovem mnenju pa je to zelo verjetno rešitev problema. To je ‘skrajni ukrep, a v prvem valu je deloval’, je povedal.

NaDlani.si; Foto: Unplash