Napad na verske objekte in policijske postaje terjal devetnajst življenj

25. jun. 2024, ob 06.39
256
60 SEK

V nedeljo so v južni Rusiji, natančneje v republiki Dagestan, potekali koordinirani napadi na dve cerkvi, sinagogo in policijsko postajo, ki so skupaj terjali življenja 19 policistov in več civilistov, med njimi tudi pravoslavnega duhovnika. Oboroženi napadalci so izvedli napade v mestih Derbent in Makhachkala, glavnem mestu Dagestana, med praznovanjem pravoslavnega praznika binkošti.

Sergei Melikov, vodja republike, je povedal, da so bili napadi organizirani s tujega ozemlja, kar nakazuje na mednarodne povezave. Čeprav napadalci uradno še niso bili identificirani, so pretekli napadi v regiji pogosto povezani z islamističnimi skupinami.

Poleg verskih objektov je bil tarča napada tudi policijski avtomobil v vasi Sergokal, kjer so policisti aretirali Magomeda Omarova, predsednika okrožja Sergokalinsky, saj so bili med napadalci tudi njegovi sinovi.

Melikov je napovedal tridnevno žalovanje, ki se bo začelo v ponedeljek. Po napadih so bile sprožene protiteroristične operacije, ki so se zaključile v ponedeljek zjutraj.

Dagestan, ki velja za eno najrevnejših regij v Rusiji, je večinsko muslimanska republika in je bil v preteklosti prizorišče več napadov skupin, kot sta Kavkaški emirat in Islamski emirat Kavkaza. Po napadu blizu Moskve v marcu so oblasti okrivile Ukrajino in zahod, čeprav je napad prevzela skupina Islamska država. To kaže na neskladje v uradnem narativu ruskih oblasti, ki svoje državljane prepričujejo, da so glavni sovražniki Ukrajina in zahod.

Majhne navade, ki vam bodo pomagale dvigniti energijo
Se tudi vam pogosto dogaja, da se čez dan počutite utrujeno, brez moči, volje in motivacije kljub temu, da ste spali zadostno število ur? Seveda je to lahko posledica nekvalitetnega spanca, stresa

https://bbc.com/news/articles/crgggwg158do

256
60 SEK