• C Novo mesto
  • 12:34
  • Ned, 14.04.2024

Napetosti naraščajo, upravne enote napovedujejo stavko

V januarju 2024 so se upravne enote v Sloveniji odločile za stavko, ki je napovedana za 29., 30. in 31. januar. Stavka je posledica nezadovoljstva zaposlenih zaradi nizkih plač in slabih delovnih pogojev. Predsednik Sindikata državnih organov Slovenije, Frančišek Verk, je izpostavil, da so upravne enote najslabše plačan sistem v državni upravi in da njihova zahteva vključuje zagotovitev plačila nad minimalno plačo za najnižje plačane ter primerljivo plačilo za strokovnjake z univerzitetno izobrazbo in visoko strokovno šolo, ki odločajo v upravnih postopkih.

Vladna stran je predlagala, da se ta vprašanja rešujejo v okviru pogajanj o sistemu plač v javnem sektorju, kar pa sindikat ni sprejel kot zadovoljivo rešitev. Prav tako je bilo navedeno, da je na ljubljanski upravni enoti veliko število nerešenih upravnih postopkov, kar povzroča dodatne težave.

Državni sekretar Jure Trbič je s strani ministrstva za javno upravo zagotovil, da se zavedajo izzivov, s katerimi se upravne enote soočajo, in da so se že ukrepi za njihovo reševanje, vključno z zagotavljanjem dodatnih kadrov in oblikovanjem medresorskih delovnih skupin.

Kljub temu so napetosti med sindikatom in vladno stranjo ostale, saj je bilo izpostavljeno tudi stališče, da ne bo ločenih pogajanj in grožnja, da stavka ne bo plačana. To je prispevalo k trdnemu stališču sindikata, da je stavka neizogibna, saj po njihovem mnenju vlada ni ponudila zadostnih rešitev za njihove težave.

Pripravil: Nadlani.si, foto: Moja občina