Napetosti v koaliciji: Golob želi predsednika SD v vladi, kandidati proti

02. apr. 2024, ob 19.15
Posodobljeno pred 2 mesecema
9
90 SEK

Stališče Roberta Goloba glede zahteve, da mora novi vodja Socialnih demokratov (SD) vstopiti v vlado, je očitno presenetilo člane SD, še posebej po njegovih prejšnjih zagotovilih na koalicijskem srečanju, da takšnega pogoja ne bo postavil.

To razvoj dogodkov nakazuje morebiten konflikt s tremi kandidati za vodstvo SD – Tadej Beočanin, Milan Brglez in Jani Prednik – ki so vsi izjavili, da v primeru izvolitve ne nameravajo iskati ministrskih mest. Beočanin poudarja potrebo po energiji v stranki in svojo odločitev, da bo, v primeru izvolitve, deloval kot poklicni predsednik SD, medtem ko bo župansko funkcijo opravljal neprofesionalno, ne vstopa pa v ministrsko ekipo vsaj do naslednjih parlamentarnih volitev, četudi bi to zahteval premier Golob.

Milan Brglez, ki bo junija ponovno kandidiral za evropskega poslanca, poudarja avtonomnost stranke in nevidnost potrebe po ministrskem mestu za učinkovito delovanje v koaliciji. Prav tako izraža mnenje, da je vodenje stranke in morebitno vodenje zunanjega ministrstva preveč kompleksno, da bi ju lahko opravljal hkrati, in izraža podporo Tanji Fajon, da ostane zunanja ministrica.

Jani Prednik poudarja, da bo, če bo izvoljen za predsednika SD, ostal vodja poslanske skupine SD in nadaljeval s sodelovanjem v koordinacijah in procesih tako v državnem zboru kot na vladi. Po drugi strani premier Golob, glede na neuradne informacije, verjame, da morajo biti predsedniki koalicijskih strank na ministrskih položajih za učinkovito koalicijsko usklajevanje in uspešno delovanje vlade. To mnenje naj bi bilo znano tudi Socialnim demokratom, kljub nedavnim presenečenjem.

Tedenski horoskop za vse znake od 8. do 14. julija
Tedenski horoskop nadaljuje sanjske in romantične teme, ki so definirale prejšnjega. Luna narašča po čudoviti mladi luni v raku prejšnjega tedna in izziv je ugotoviti, kdaj je čas za korak napr

Obstajata dve možnosti za uresničitev Golobovih pričakovanj: da se izvoljeni vodja SD odloči vstopiti v vlado, kar bi pomenilo odstop enega od sedanjih ministrov, ali da bi na kongresu zmagal eden od sedanjih ministrov SD. Trenutno se zdi malo verjetno, da bi se za kandidaturo odločila Tanja Fajon ali kateri koli drug sedanji minister SD. Razkritje, da Golob vztraja pri vstopu novega predsednika SD  vlado, je bilo za nekatere člane stranke presenetljivo, glede na to, da je premier še pred nekaj tedni zagotovil, da takšnega pogoja ne bo postavil.

Vir: N1

9
90 SEK