• 18.12C Novo mesto
  • 00:24
  • Sre, 17.07.2019

Naravoslovni dan o gozdu

Zadnji dan v tednu otroka so imeli šentjanški osnovnošolci naravoslovni dan. Spoznavali so gozd in izvedeli veliko novega.

ŠENTJANŽ – V petek, 10. oktobra 2014, zadnji dan v tednu otroka, smo imeli učenci OŠ Milana Majcna Šentjanž naravoslovni dan.

Prišla sta dva gozdarja, gospod Jože in gospod Bojan. Najprej smo si ogledali film o gozdu, nato pa sta nam predavala. Izvedeli smo, da je Slovenija pokrita s 60 % gozda in da poznamo več kot 70 vrst slovenskih dreves. Na kratko sta jih nekaj predstavila in povedala, kako pomemben je njihov les in za kaj ga uporabljamo. Izvedeli smo tudi nekaj zanimivosti, med drugim tudi to, da je najdebelejše drevo Gašperjev kostanj, ki raste nad Radečami. Meni je bilo najbolj všeč, ko sta nam pokazala fotografije najdebelejšega, najvišjega in najstarejšega drevesa na svetu.

Po kratkem odmoru pa nas je s svojim obiskom počastil gospod Anton Komat, ki nam je govoril o podobnosti drevesa in človeka, o gozdnih živalih pa tudi o tem, da moramo jesti zdravo hrano.

Nina Lindič, 7. razred

 

Po malici smo odšli v gozd, in sicer proti Peklu. Med potjo smo se nekajkrat ustavili, da nam je g. Anton Komat opisoval naravne lepote. Med tisočerimi podatki so bili tudi, da smreka črpa vodo skozi iglice, da iz šipkovih plodov lahko naredimo okusen čaj, da se nekatera semena kar nalepijo na žival, da bi se laže in hitreje razmnožila. In še in še.

Ko smo prišli do nekega križišča, smo končali s pohodom in se  po isti poti vrnili nazaj v šolo. Tisti dan smo se zelo zabavali in izvedeli veliko novih podatkov. Tak dan bi rada še kdaj ponovila.

Klara Kranjc, 7. Razred

(Foto: OŠ Šentjanž)