• C Novo mesto
  • 17:55
  • Sob, 04.12.2021

Ne pozabite, 15. november je pred vrati! Gume lahko menjate tudi v drugi občini

15. november je datum, ko je na slovenskih cestah obvezna ustrezna zimska oprema za vsa vozila. In Ste svoje vozilo že pripravili na zimo ali boste čakali do zadnjega dne?

Vsak posameznik morala tako poskrbeti za ustrezno zimsko opremo svojega vozila. Kako izbrati pravo zimsko pnevmatiko za vaš avtomobil, kdaj se namesto za zimsko pnevmatiko odločiti za celoletno in čemu posvetiti največ pozornosti? Tu je nekaj praktičnih napotkov, ki vam bodo zagotovo prišli prav ob izbiri zimske obutve vozila.

V skladu z zakonom o pravilih cestnega prometa morajo biti vsa motorna in priklopna vozila od 15. novembra do 15. marca prihodnje leto opremljena z zimsko opremo.

Zakon pravi, da morajo imeti motorna vozila pozimi in v zimskih razmerah ustrezno zimsko opremo. O zimskih razmerah govorimo takrat, ko se ob sneženju sneg oprijema vozišča, ko je vozišče zasneženo, zaledenelo ali poledenelo. To posledično pomeni, da je zimska oprema obvezna tudi pred zakonsko določenim rokom ali po njem, če so na cesti takšne razmere.

Policisti letos že poročajo o nesrečah, ki so se zgodile zaradi zimskih razmer na cestah, na katere vozniki niso bili pripravljeni.

Glede na 🧤mraz bo »plesa« z avti po cestah vedno več. Na nekaterih odsekih cest se že kažejo 🥶zimske razmere in ⛸️poledenela cesta. 🙏Defenzivna vožnja.

Objavil/a Policijska uprava Kranj / Police Directorate Kranj dne Ponedeljek, 09. november 2020

 

Kako izbrati ustrezne pnevmatike?

Pomembno je, v kakšnih razmerah največkrat vozite. V krajih z več snežne odeje boste bržkone več pozornosti namenili zmogljivosti pnevmatike na zasneženi in mokri podlagi, v krajih z manj padavinami vam bo morda bolj pomemben učinkovit oprijem in zaviranje pnevmatike na suhem. Pred prihodom zime je poleg priprave samega vozila na najhladnejše mesece v letu potrebno poskrbeti tudi za ustrezne pnevmatike, ki nam bodo v zimskih razmerah zagotovile optimalen oprijem in vodljivost, poudarjajo pri znanem proizvajalcu pnevmatik.

Zakon določa zimsko opremo za dvosledna motorna vozila, pri katerih masa ne presega 3500 kilogramov. V tem primeru se lahko odločite za zimske pnevmatike na vseh kolesih ali poletne pnevmatike in ustrezne snežne verige.

Pri vozilih, ki so težja od 3500 kilogramov velja enako, le da morajo imeti vozila s štirikolesnim pogonom ob stalnem pogonu snežne verige vsaj za eno os, v primeru priklopljivega pogona pa vsaj za stalno vklopljeno os. Poleg tega morajo imeti ta vozila kot obvezno opremo v prtljažniku tudi lopato.

Zimska pnevmatika tako tudi v izjemno mrzlem vremenu ostane mehka in ohrani oprijem. Nasprotno pa letna pnevmatika doseže optimalno zmogljivost pri temperaturah nad 7 °C, saj je zmes njene tekalne plasti prilagojena višjim temperaturam in tako zagotavlja trden oprijem ter dobro vodljivost na suhi ali mokri cesti v toplejših mesecih. Prav zaradi drugačne gumene zmesi letne pnevmatike niso primerne za zimske razmere, ko temperature padejo pod 7 °C. Zimske pnevmatike so zato pozimi nepogrešljivi del zagotavljanja varnosti na cesti.

Ustrezne gume nam v zimskih razmerah zagotavljajo optimalen oprijem vozila in vodljivost, kar je nujno pomembno za varno vožnjo. Profil zimske gume je bolj grob, kanalov je več, so širši in globlji. Kanali zimskih pnevmatik morajo biti globoki najmanj tri milimetre. Zimske gume imajo na boku proizvajalčevo oznako M + S, M.S ali M&S.

Policija opozarja

Poleg ustreznih zimskih gum in verig, je v avtu priporočljivo imeti še ostalo zimsko opremo, kot na primer rokavice, lopato in manjšo metlo oziroma strgalko za led, s katero očistite stekla. Pred vožnjo morate nujno poskrbeti, da so stekla in vzvratna ogledala čista in da se z vozila med vožnjo ne bodo raztresali sneg, led, voda ali druge snovi, opozarjajo na policiji. Vozite previdno, vožnjo pa prilagodite trenutnim razmeram na cestah.

 

Pripravila: BB., za NaDlani.si, foto: Pixabay