• C Novo mesto
  • 02:30
  • Ned, 13.06.2021

Ne pozabite! Ta konec tedna premikamo urine kazalce

V noči iz sobote na nedeljo, in sicer ob 2. uri zjutraj, bomo premaknili urine kazalce za eno uro nazaj in se poslovili od poletnega časa. To pomeni, da bomo spali eno uro dlje.

Premikanje ure naj bi ukinili leta 2021

A premikanju urnih kazalcev bijejo zadnje ure, evropski poslanci so namreč lani odločili, da naj bi bilo premikanje ure ukinjeno leta 2021.

Države članice se bodo lahko same odločile za zimski ali poletni čas. Tiste, ki se bodo odločile za poletni čas, bodo uro zadnjič premaknile zadnjo nedeljo v marcu leta 2021, tiste, ki bodo imele zimski čas, pa zadnjo nedeljo v oktobru leta 2021. Evropski poslanci so ob tem pozvali države članice, naj se pri tem uskladijo, da bi preprečile kaos.

Ste vedeli?

V Sloveniji je zimski čas tisti “pravi”, poletni čas pa tisti v katerega se skladno z Uredbi o določitvi obdobja poletnega časa prestavimo med marcem in oktobrom.

Uro premikajo v 70 državah po svetu

Prvi premik ure so izvedli v Avstriji in Nemčiji po drugi svetovni vojni. Pripomogel pa naj bi k zmanjšanju porabe energentov in boljšemu izkoristku svetlega dela dneva. V današnjem času je namen premikanja ure veliko manj pomemben.

Je pa premikanje urinih kazalec v veljavi tudi zunaj EU-ja, vendar pa ga ne uporabljajo Rusija, Kitajska in Japonska. Tudi del Cipra ne premika ur. Ciprski Grki prestavljajo kazalce na zimski čas, ciprski Turki pa ne. Na otoku torej veljata dva različna časovna pasova.

 

Pripravila: BB., za NaDlani.si, foto: Foto: Pexels