• 17.13C Novo mesto
  • 00:32
  • Tor, 18.06.2019
  • Prijava

Ne prevzemajte te pošiljke, nategnili vas bodo za 60 evrov!

Kar nekaj bralcev je to storilo v dobri veri in upanju, da so kaj dolžni državi.

NOVO MESTO – Človeška zloba ne pozna meja. Tokrat si je eno od podjetij, ki pa dejansko ne obstaja, privoščilo nekaj naših državljanov. Davčni in pravni inštitut, Cesta v Mestni log 55, Ljubljana, je nekaterim poslal posebna pisma, ki pa so jih prevzeli lahko ob plačilu odkupnine! Ki pa je znašala 59,97 evra. Kar nekaj bralcev je to storilo v dobri veri in upanju, da so kaj dolžni državi.

Plačala je

„Da ne boste nasedli kot sem nasedla jaz!! ?Dobila kuverto,naslovnik moje podjetje. PlaČala 59,97 eur,ker sem mislila da resnično gre za davčni institut. A v kuverti je bilo tole. Institut ne obstaja,na tem naslovu je nek nakupovalni center,… Kdorkoli je ze dobil ta denar naj si nekaj lepega kupi!!!“ pa je zapisala ena od teh, ki je poravnala znesek. Po pregledu vsebine pisma je nato bilo ugotovljeno, da gre za prevaro, saj storitve niso bile naročene. V dopisu je bila navedena spletna stran www.pogodba.org.

Bili so obveščeni

„S terena smo bili obveščeni, da poslovni subjekti dobivajo naslovljene pošiljke z odkupnino 59,97 EUR, pošiljatelj Davčni in pravni inštitut, Cesta v Mestni log 55, Ljubljana. V Ajpesu na tem naslovu subjekta NI. Svetujemo previdnost in v kolikor to izrecno ne želite, odkupnine NE plačujte in pošiljko ZAVRNITE! V kuverti je dopis, kjer s kodo dostopate do vzorcev pogodb, ki jih po njihovem mnenju podjetje potrebuje za urejeno poslovanje. Ob preverjanju spletne strani davcniinpravniinstitut.eu, iskalnik vrže na stran //pogodba.org,“ pa so pojasnili na Območni obrtno-podjetniški zbornici Laško.

Ni prvi tak nateg 

Prek družabnih omrežij in elektronske pošte je leta 2015 krožilo verižno pismo podjetja Karizma plus d.o.o. iz Trbovelj. Podjetje naj bi po pošti pošiljalo kuverte modre barve, na kateri je napis `Davčni zakoni v Republiki Sloveniji´. Za pismo je potrebno plačati odkupnino v znesku 9,67 EUR. Na Tržnem inšpektoratu RS so mnenja, da je nekdo dal v kroženje staro opozorilo iz leta 2009. Takrat je podjetje resnično imelo takšno prakso, vendar je po posredovanju in ukrepanju Tržnega inšpektorat RS s tem prenehalo. Danes je podjetje Karizma plus d.o.o. tudi izbrisano iz Poslovnega registra Slovenije, kar pomeni, da uradno ne posluje več. Tržni inšpektorat naproša tiste, ki so takšno pismo prejeli, da na naslov gp.tirs(at)gov.si (ali osebno na eni izmed območnih enot Tržnega inšpektorata RS) posredujejo kopijo kuverte in vsebine pisma. Na podlagi prejetih informacij bodo našli tistega, ki ta pisma pošilja in ustrezno ukrepali.

Dragocen nasvet

Velja nasvet, da ne sprejemajte pošte z odkupnino, ki je niste naročili.

D.P.