Nevidne registrske tablice! Vozniki ‘iznašli’ trik, s katerim so se izognili policijskim kameram

15. maj. 2024, ob 18.06
40
130 SEK

Pametne policijske kamere naj delajo red na cestah! A z napredkom tehnologije kamer se razvijajo tudi triki voznikov, ki vedno najdejo način, da se izognejo kazni. Zadnji primer prihaja iz Velike Britanije, kjer so vozniki našli način, da svoje registrske tablice naredijo ‘nevidne’. Britanski mediji poročajo o ‘nevidnih tablicah’, ki jih kamere ne morejo brati. Gre za infrardeče odsevne registrske tablice, znane kot 3D ali 4D tablice, piše BirminghamLive. V Veliki Britaniji so namreč predpisani velikost, pisava in barva tablice, v zadnjih letih pa je napredek proizvodne tehnologije privedel do razvoja različnih tipov registrskih tablic, med katerimi so standardne 2D, pa tudi 3D in 4D tablice.

Standardne 2D registrske tablice so tradicionalna in najpogosteje uporabljena vrsta registrskih tablic v Združenem kraljestvu. Te plošče so sestavljene iz dvodimenzionalnih znakov, razporejenih na ravno površino, njihova zasnova pa sledi posebnim predpisom, da se zagotovi enotnost in čitljivost. Sodobnejše 3D ploščice vsebujejo reliefne znake in obrobe v črni barvi. 3D registrska tablica ima dvignjene znake in oblike, kar daje tablici tridimenzionalen videz. Liki in grafike so običajno ustvarjeni s kombinacijo tehnologij laserskega izreza in termičnega tiska. Tako imenovane 4D registrske tablice so zadnja novost, saj 3D koncept dvigujejo na višjo raven in ponujajo dodatne možnosti prilagajanja. Čeprav imajo lahko 4D tablice različne posebne učinke, še vedno izpolnjujejo zakonske predpise glede velikosti, razmika, barve in vidnosti znakov, da ostanejo zakonite v prometu in so priljubljene pri lastnikih vozil, ki želijo svojim avtomobilom dodati pridih unikatnosti. Prilagajati jih je mogoče s širokim naborom oblikovnih elementov in zdi se, da je prav ta raznolikost dovoljenega oblikovanja znotraj danega zakonskega okvira povzročila zmedo pri kamerah.

To so kraji, kjer lahko opazujete najlepše sončne zahode na svetu
Sončni zahodi so ena tistih naravnih lepot, ki očarajo vsakogar. Ne glede na to, kolikokrat v življenju vidimo lep sončni zahod, ga je vedno prijetno videti in se ga nikoli ne naveličamo. Čarobn

Vozniki s takšnimi tablicami lahko očitno počnejo, kar hočejo, vključno s kršitvijo omejitev hitrosti in vstopanjem na prepovedane pasove za avtobuse in območja z nizkimi emisijami brez plačila pristojbin. Situacija je tako ušla izpod nadzora, da je policija pred kratkim uvedla nove kamere, ki zaznavajo »lažne, nevidne tablice«. Že po nekaj dneh so ujeli več voznikov z nevidnimi tablicami in vsakega izmed njih kaznovali s 100 funti (116 evrov). Craig Collingswood, član kabineta za okolje v mestnem svetu Wolverhamptona, je dejal, da je njegovo mesto vodilno pri boju proti predrznim prestopnikom. »Vlagamo v to najsodobnejšo tehnologijo za odvračanje in odkrivanje kršiteljev, saj so pasovi za avtobuse ključni za učinkovito delovanje omrežja javnega prevoza, kamere za merjenje hitrosti pa pomagajo zaščititi javnost pred prehitrimi vozili in zmanjšati verjetnost trkov. Vsi vozniki lahko pričakujejo, da bodo kaznovani, če se ugotovi, da uporabljajo te nezakonite metode, da bi se izognili kameram, in taksistom z licenco v Wolverhamptonu lahko začasno odvzamejo ali prekličejo svoje licence,« zaključuje Collingswood.

N. D.; Foto: Shutterstock

40
130 SEK