Nezakoniti bolnišnici, ki nudita plastične operacije beguncem, da bi se izognili aretacijam

09. jul. 2024, ob 18.00
208
130 SEK

Na Filipinih se odkriva nova oblika kriminalne dejavnosti, kjer nezakonite bolnišnice ponujajo plastične operacije in druge medicinske storitve beguncem in delavcem prevarantskih centrov, da bi se izognili aretaciji. Po poročanju oblasti sta dve takšni nezakoniti bolnišnici v nadzoru in ju nameravajo zapreti v prihodnjih tednih. Policija je prvo bolnišnico v južnih predmestjih Manile že preiskala maja letos.

Med racijo v Pasay Cityju so zasegli različna medicinska orodja, kot so pripomočki za presaditev las, zobni implantati in IV kapljice za beljenje kože. “Lahko ustvarite povsem novo osebo s temi pripomočki,” je dejal Winston John Casio, tiskovni predstavnik predsedniške komisije za boj proti organiziranemu kriminalu (PAOCC).

Pod nadzorom sta še dve nezakoniti bolnišnici, za kateri oblasti verjamejo, da sta štirikrat večji od tiste v Pasay Cityju. Njihove stranke naj bi vključevale tudi delavce iz spletnih igralnic, ki nezakonito delujejo na Filipinih. Spletne igralnice ali Pogos (Filipinske spletne igralniške operacije) so namenjene igralcem iz celinske Kitajske, kjer je igre na srečo prepovedane.

Policija pravi, da se Pogosi uporabljajo kot krinka za kriminalne dejavnosti, kot so telefonske prevare in trgovina z ljudmi. Med racijo v Pasayju so aretirali tri zdravnike – dva iz Vietnama in enega iz Kitajske, kitajskega farmacevta in vietnamsko medicinsko sestro, ki niso bili licencirani za delo na Filipinih.

Ortodont na napotnico: kako izbrati pravega ortodonta za vašega otroka
Ortodontska oskrba je ključen člen pri zagotavljanju zdravega in lepega nasmeha, še posebej pri otrocih in mladostnikih. Kako hitro do ortodonta na napotnico, katere so prednosti ortodontske oskrbe

Oblasti so v bolnišnici našle tudi hemodializni aparat, kar nakazuje, da je bolnišnica poleg plastične kirurgije nudila tudi druge medicinske storitve. “Navzven izgledajo kot običajne klinike, vendar boste šokirani nad tehnologijo, ki jo imajo, ko vstopite,” je dejal Casio.

“Te bolnišnice ne zahtevajo ustreznih osebnih dokumentov… Lahko ste begunec ali nezakoniti tujec na Filipinih,” je dodal. Oblasti so dobile namig o obstoju nezakonite bolnišnice v Pasay Cityju.

Pogosi so se razcveteli pod bivšim predsednikom Rodrigom Dutertejem, ki je iskal prijateljske odnose s Kitajsko med svojim šestletnim mandatom, ki se je končal leta 2022. Njegov naslednik Ferdinand Marcos Jr. pa je sprožil zatrtje Pogo dejavnosti zaradi njihovih kriminalnih povezav.

“Predsednik ne želi, da bi bili Filipini znani kot ‘središče prevar’ in nam je dal direktivo, da gremo po prevarantskih centrih, ker ciljajo na veliko število ljudi po vsem svetu,” je povedal Casio.

Decembra 2022 so imigracijski uradniki aretirali domnevnega člana kitajske mafije, ki naj bi opravil plastično operacijo, da bi se izognil odkritju. Takšni primeri so lahko povezani s podzemnimi bolnišnicami, je dejal Casio.

Županja zaspanega mesteca severno od prestolnice, Alice Guo, je nedavno prišla pod udar kritike, potem ko je bil prevarantski center Pogo razkrit v bližini njene pisarne. Prav tako so jo obtožili, da je vohunka za Kitajsko, potem ko so oblasti preučile njene rojstne zapise.

Oblasti se zdaj trudijo zapreti te bolnišnice in preganjati vpletene, da bi zaščitili integriteto države in varnost svojih državljanov.

Avtor: S.E.B., NaDlani
Vir: BBC

208
130 SEK