• C Novo mesto
  • 11:37
  • Pon, 24.01.2022

Ni dobro: v Sloveniji eksponentna rast okužb s COVID-19

Oglaša se stroka, ki tudi pojasnjuje, odkod vse te okužbe.

LJUBLJANA – Število okužb s koronavirusom narašča. Slovenija situacijo še obvladuje. A kako dolgo. Oglaša se stroka, ki tudi pojasnjuje, odkod vse te okužbe.

Eksponentna rast

„V juniju smo v Sloveniji ponovno zaznali eksponentno rast števila pozitivnih testov na COVID-19. Pomemben del novih okužb se zgodi v tujini. Okužbe, ki jih takšni posamezniki »uvozijo« v Slovenijo, se potem v osebnih stikih širijo naprej med prebivalci Slovenije. Značilne skupine okuženih so tako lahko družine, sodelavci, sošolci ipd. »uvoženih« bolnikov.  Obrambo proti širjenju tovrstnih okužb opravlja epidemiološka služba NIJZ. Njeni sodelavci ob pozitivnem testiranju posameznikov raziščejo njihove poti in stike v zadnjem tednu ali dveh. Cilj je poiskati vse posameznike, ki so bili v stiku z bolnikom, in jih napotiti v samoizolacijo oz. karanteno. Delovanje epidemiološke službe je z rastjo števila novih okužb vse bolj naporno. Ko bodo njihove zmožnosti presežene, se bo dinamika okuževanja močno povečala,“ pa v svojem zapisu opozarja dr. Leon Cizelj z Instituta Jožef Stefan (IJS), kjer so pripravili projekcijo širjenja novega koronavirusa v Sloveniji.

In dodaja:
“Zato predvidevamo, da število okuženih raste eksponentno zaradi eksponentne dinamike okuževanja znotraj države, ki ni posledica le (morebiti še vedno eksponentne) rasti uvoženih okužb in njihove pomnožitve v zajezenih mikrožariščih. Število pozitivnih testov raste z eksponentno dinamiko. Kaže, da je eksponentna rast v Sloveniji že posledica eksponentne rasti števila notranjih okužb in ne več posledica eksponentne rasti uvoženih okužb, ki se pomnožijo v zajezenih mikrožariščih. Če se bo trend (podvojitev v 6 dneh) nadaljeval, lahko pričakujemo približno 40 novih okužb dnevno okoli 9.7. in 90 okoli 15.7. Število je lahko na kakšen dan zaradi statističnih fluktuacij tudi dosti večje,“ še opozorijo na IJS.

Pripravil: Nadlani.si
Foto: Twitter IJS