• C Novo mesto
  • 10:19
  • Ned, 26.06.2022

Nočejo daljnovoda in žic nad glavo, zbrali so skoraj 3000 podpisov

Civilna iniciativa Elektrika pod zemljo ima jasen cilj. Če bo treba po pravico tudi pred evropsko sodišče.

MOKRONOG – „Podpisal zato, ker mi je mar za naravo, za ljudi in prihodnje generacije in ker se borim tudi sam proti brezglavemu delovanju energetskih lobijev, ki jim je pomemben zgolj dobiček. Tega jim ne bomo pustili. V slogi je moč!!!!“ je eden od komentarjev, ki se znašel pod peticijo, kjer Civilna iniciativa Elektrika pod zemljo odločno zavrača, da bi jim nad glavo napeljali žice. Pa ne navadne! V načrtu je za 24,4 kilometrov daljnovodov (moči 2X 110 kv).

Ko ga imaš nad glavo

„Dokler ne dobiš daljnovod nad glavo, ne moreš razumeti zakaj je nekomu odveč. Navadno je takrat že prepozno za ukrepanje! Ker je čas, da začnemo spoštovati nova spoznanja o EMS in vplivih na zdravje, o novih cenejših tehnologijah vgraditev podzemnih vodov ter, da nehamo zajebavati ljudstvo z igranimi postopki umeščanja tras v prostor!!“ sta opozorila še dva, ki sta podpisala peticijo, ki zadeva okolje med Sevnico in Mirno.

Je res petkrat dražje?

„Mi ne nasprotujemo razvoju, sodobnosti. Jasno nam je tudi, da potrebujemo elektriko. A ne na tak način,“ pravi Ana Vene, ki skupaj z Denisom Šušteršičem predstavlja iniciativo in se pogovarja z mediji, obiskuje seje in pojasnjuje. Da bi bilo lahko drugače. Med 18. junijem in 31. julijem, torej do jutri, poteka javna obravnava državnega prostorskega načrta za gradnjo na območju občin Trebnje, Mirna, Mokronog-Trebelno, Šentrupert, Sevnica. Moti jih tudi to, da se varčuje na ljudeh. Po prvih izračunih je jasno, da je daljnovod na prvo žogo, žal le na kratek rok, cenejši kot pa polaganje voda v zemljo. V civilni iniciativi, z materialom in podatki so bogato založeni, zatrdijo, da je kabelsko polaganje za 30 odstotkov dražje kot pa daljnovod. Ministrstvo za okolje in prostor Republike Slovenije trdi, da je to razmerje precej drugačno – kabliranje naj bi bilo celo do petkrat dražje! Evropska komisija še ni povsem enotna, kako in kaj, bolj premore priporočilo, da bi se gradilo pod zemljo, ne pa po zraku. Pričakovati pa je, da bodo vkopi in kabli standard, ki se mu bo sledilo. Tako kot to delata Avstrija in Nemčija že deset let….

Spreti ljudi, potem bo lažje

Moti jih tudi, ker želijo (so)investitorji spreti ljudi. Vesta Ana in Denis povedati, da so se ob prvi razgrnitvi zganili tisti, ki so lahko šli pogledat razgrnitev, pa so jim ustregli. A le toliko, da so traso daljnovoda preselili k sosedu ali pa sosednjo vas. „To ni prav, Civilna iniciativa Elektrika pod zemljo je enotna in ne bo popustila! Predvsem pa ni to fari odnos do ljudi. V mirnski občini sta tako zdaj npr. skregani dve vasi, a niso ne eni ne drugi nič krivi,“ je ogorčena Ana Vene, ki opozori, da so pri izbiri trase oz. nje prestavitvi državni uradniki dejali, da jo bodo urezali kar čez gozd, čez pljuča narave… „Tudi tega ne bomo dovolili!“ je jasna Venetova.

Pa danes?

Premorejo skoraj 3000 podpisov, zakonodaja je na strani ljudi, tistega, ki ne želi žic nad svojo glavo. Ker ve, da je tu prisotno sevanje. Predvsem pa ima človek pravico, v ustavi zapisano, da lahko živi in se razvija v zdravem okolju. In nič drugače. „Če bo treba, gremo po pravico vse do Evropskega sodišča,“ še zagotovita Ana in Denis.

Pripravil: Nadlani.si
Foto: Splet

dolenjske toplice