• 17.18C Novo mesto
  • 20:36
  • Ned, 26.05.2019
  • Prijava

Nočno delo ogroža zdravje medicinskih sester

Pravijo, da je noč namenjena počitku in spanju. A vedno to ne gre. Še posebej če ste primorani v izmensko delo. Torej tudi ponoči. A prav nočno delo in pomanjkanje spanca zvišuje tveganje za obolelost z rakom! To je ugotovilo ameriško združenje za raziskovanje raka.

Medicinske sestre

Pri svojih ugotovitvah so šli še korak dlje: ugotovili so, da manjko spanca največkrat povzroča raka dojke, gastrointestinalne tumorje in rak kože. Predvsem so temu tveganju izpostavljene ženske; točneje medicinske sestre, ki imajo kar 19 odstotkov več možnosti, da zbolijo.

Širok vzorec

Študija je zbirala in obdelovala podatke na področju Severne Amerike, Evrop, Avstralije in Azije; vključenih je bilo 3,9 milijona uporabnikov, med njimi pa je bilo zaznanih kar 114.000 primerov raka.

Rezultati študije kar sami kličejo v prvi vrsti k razvoju programa za zaščito žensk,ki delajo ponoči, po drugi strani pa so prav te ženske primorane, da so še večkrat testirane in redko opravljajo zdravniške preglede, da bi se jim rak odkril v dovolj zgodnji fazi.

D.P.