• 13.94C Novo mesto
  • 18:47
  • Sre, 08.04.2020

Nocoj lunin mrk, viden tudi v naših krajih

Nocoj bo poseben večer. Vsaj tako napovedujejo astronomi in pozorni sopotniki in kronisti dogajanja na nebu. Vrhunec bo ob 20.20, najlepše bo viden z višjih leg, pogledati pa bo treba proti (jugo)vzhodu.

LJUBLJANA – Kaj je sploh lunin mrk? Zgodi se v času polne lune, ko se luna znajde v Zemljini senci.  Sonce in luna sta postavljena v opozicijo (to je v bistvu ščip ali polna luna, pomeni pa, da sta Sonce in luna točno nasproti in v točno nasprotnih znamenjih), vmes pa se – v navidezno isti liniji – znajde tudi Zemlja, nas poučijo na specializirani spletni strani Lunin.net.

2. letos

To bo tokrat trajalo nekaj manj kot dve uri. Luna bo vzšla nekaj po 20. uri, vrhunec mrka pa bo ob 20.20. To letos še 2. lunin mrk. Dva tedna po Luninem mrku bo na sporedu še Sončev mrk, viden pa bo le ZDA.

Slab obet

„Mrki ze od nekdaj napovedujejo naravne katastrofe, nepredvidene dogodke, neverjetna naključja, velike nesreče in nesreče v zelo nenavadnih okoliščinah, požare, poplave, potrese, nemire, pretepe, posilstva, škandale, umore ipd. in to zagotovo ni ugodno obdobje za pomembne projekte in dejavnosti. Čeprav večine mrkov pri nas ne moremo videti, je njihov vpliv zelo močan in gotovo boste to tudi sami opazili,“ še zapišejo na Lunin.net.

Ste tudi vi opazili kaj zanimivega? PIŠITE NAM!

Lunin.net, STA, D.P.