Nova cvičkova princesa: Vinogradništvo ji je položeno v zibko

30. maj. 2024, ob 11.07
Posodobljeno pred 2 mesecema
43
80 SEK

Novo mesto – 52. teden cvička je postregel z mnogimi vrhunci, med katerimi je bil po povorki dolenjskih vinogradnikov in kronanju kralja cvička tudi izbor, razglasitev in kronanje nove cvičkove princese.

Letos komisija za izbor cvičkove princese ni imela težkega dela, saj se je na razpis prijavila le ena kandidatka. Kljub temu je morala prestati zagovor pred komisijo, kjer je blestela in dokazala, da ima vinogradništvo in vinarstvo v krvi. Zmagovalka je postala Blažka Ilovar iz Radovlje pri Šmarjeti, za katero je kronanje pomenilo le še formalnost in najlepši dogodek v njenem življenju.

Blažka Ilovar je 25-letna absolventka enovitega magistrskega študija arhitekture na ljubljanski Fakulteti za arhitekturo. Trenutno je zaposlena kot pripravnica v arhitekturnem ateljeju Atelje Ostan Pavlin, kjer se ukvarjajo s kulturo bivanja, arhitekturnim projektiranjem in urbanističnim načrtovanjem. Poleg tega je tudi koordinatorka arhitekturnega festivala Odprte hiše Slovenije.

Ko se je predstavila pred kronanjem na odru 52. tedna cvička, je poudarila pomen ohranjanja kulturne dediščine, identitete ter kulturne in naravne krajine. Razložila je, da ji je bilo vinogradništvo položeno v zibko, saj je bil njen pokojni dedek Ivan pred 53 leti med ustanovitelji Društva vinogradnikov Šmarjeta-Škocjan. Njena družina obdeluje vinograd s 1700 trtami, pri delu v vinogradu in kleti pa ob vseh študijskih obveznostih sodeluje tudi Blažka.

Kot cvičkova princesa bo Blažka Ilovar posvetila veliko pozornost osveščanju vinogradnikov o pomenu ohranjanja vinogradniške kulturne in arhitekturne dediščine. V svojem govoru je izpostavila, da je kronanje najlepši dogodek v njenem življenju in da si bo prizadevala za ohranjanje ter promocijo te bogate dediščine med mladimi in širšo javnostjo. Njena strast do vinogradništva in arhitekture je navdihujoča, in verjamemo, da bo v svoji novi vlogi uspešno združila obe področji ter pripomogla k ohranjanju in razvoju dolenjskega vinogradništva.

Tedenski horoskop za vse znake od 22. do 28. julija
Teden je hitro naokoli, tedenski horoskopi si v taki vročini prehitro sledijo, a tako je. Ko smo gledal celotno astrologijo leta 2024, smo videli, da se bo poleti zgodil velik premik, tako na osebni

 

43
80 SEK