• C Novo mesto
  • 07:11
  • Ned, 03.03.2024

Nova raziskava pokazala, da lahko tudi blažji potek covida-19 pusti hujše posledice na organih

Znanstveniki univerzitetnega medicinskega centra Hamburg-Eppendorf so ugotovili, da lahko tudi blag potek novega koronavirusa pusti več posledic na organih obolelih. Raziskava kaže, da lahko covid-19 v primeru blage oblike srednjeročno vpliva predvsem na pljuča, ledvice in delovanje srca. Raziskava je objavljena v reviji European Heart Journal Evropskega združenja kardiologov.

Okuženi z blago obliko covida-19 lahko čutijo srednjeročne okvare organov

Raziskava je potekala v epidemiološkem študijskem centru hamburške univerzitetne klinike od sredine leta 2020. Sodelovalo je 443 oseb, ki so imele v času okužbe s covidom-19 blage simptome, znanstveniki so jih približno po desetih mesecih po okužbi podrobno pregledali.  Njihove podatke so primerjali s podatki drugih udeležencev, ki s covidom-19 niso bili nikdar okuženi.

Izkazalo se je, da je kakovost življenja prebolevnikov nekoliko slabša; v primerjavi z udeleženci, ki covida-19 niso preboleli, so pri prebolevnikih z blago obliko ugotovili srednjeročne okvare organov. Volumen pljuč se jim je na primer zmanjšal za približno 3 odstotke, povečal se je upor dihalnih poti, zmanjšala se je črpalna moč organov za okoli en do dva odstotka, ultrazvočni pregled nog pa je dvakrat do trikrat pogosteje pokazal simptome prebolele venske tromboze. Pri udeležencih, ki so preboleli covi-19, so ugotovili tudi zmanjšano delovanje ledvic za dva odstotka in 41 odstotno  povečanje proteinskega markerja v krvi, ki nakazuje na obremenitev srca.

Pripravil NaDlani.si; Foto: arhiv