Nov šok v slovenskem zdravstvu! Operirali napačnega pacienta in mu odstranili želodec

16. feb. 2024, ob 11.14
11
110 SEK

Po neuradnih informacijah portala N1 so na Onkološkem inštitutu januarja operirali pacienta, ki naj bi imel raka želodca. Želodec naj bi mu tudi odstranili. Čez nekaj tednov naj bi prejel klic, da so se zmotili, raka pa da v resnici sploh ni imel. Po informacijah N1 se je napaka zgodila, ker je zunanji izvajalec, ki opravlja diagnostiko, zamenjal tkivna vzorca dveh pacientov. Zato je bil operiran napačen pacient. Kaj se je zgodilo z bolnikom, ki je dejansko imel diagnosticiranega raka, ni jasno.

Šlo je za Medicinski center Barsos

Medicinski center Barsos je nekaj ur kasneje po besedah direktorice Urše Murn zaradi primera odstranitve želodca napačnemu bolniku urad za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu ministrstva za zdravje zaprosil za nadzor. Uradu so dogodek tudi prijavili. Do dogodka je prišlo zaradi zamenjave vzorcev tkiv, zaradi česar je bil na operacijo napoten napačen bolnik.

Kot je na novinarski konferenci pojasnila Murn, je njihov gastroenteorolog v začetku januarja s strani Onkološkega inštituta Ljubljana prejel informacijo, da pri pregledu odstranjenega tkiva njihovega bolnika niso našli rakavih celic. Zato so na onkološkem inštitutu še sami opravili dodatno analizo prvotnega vzorca biopsije, ki pa je potrdila prisotnost rakavih celic.

Zaradi suma, da je prišlo do zamenjave vzorcev tkiv, so na Barsosu sprožili preiskavo izvedenih postopkov ter Inštitut za patologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani zaprosili za ponovno analizo in identifikacijo vzorcev. Prejeti rezultati so to potrdili. O tem so nemudoma obvestili oba bolnika, je poudarila Murn. Kje v postopku je prišlo do napake, z gotovostjo še ne morejo povedati.

Ortodont na napotnico: kako izbrati pravega ortodonta za vašega otroka
Ortodontska oskrba je ključen člen pri zagotavljanju zdravega in lepega nasmeha, še posebej pri otrocih in mladostnikih. Kako hitro do ortodonta na napotnico, katere so prednosti ortodontske oskrbe

S pacientoma so v stiku in bodo v neposrednem sodelovanju z njima poiskali tudi najustreznejše rešitve, ki jima bodo lahko vsaj malo ublažile situacijo, je napovedala direktorica.

Ministrstvo za zdravje obžaluje hudo napako

V Zdravniški zbornici so ob primeru, ko so zaradi menjave vzorcev tkiv na Onkološkemu inštitutu Ljubljana napačnemu bolniku odstranili želodec, opozorili, da je ob vsaki napaki v zdravstvu treba najprej ugotoviti vsa dejstva. »Potrebna je preiskava in ukrepanje, da se takšni primeri ne ponovijo,« so zapisali v sporočilu za javnost.

Na ministrstvu za zdravje obžalujejo, da je prišlo do hude napake, zamenjave tkivnih vzorcev dveh bolnikov. V odzivu so zapisali, da se zavedajo resnosti situacije, ki vpliva na paciente, njihove svojce in tudi zdravstveno osebje. Vse vpletene institucije bodo pozvali k uvedbi internega strokovnega nadzora.

STA, N. D.; Foto: google

11
110 SEK