• C Novo mesto
  • 02:55
  • Sob, 13.08.2022

Nova Zlata puščica Mirnčanom

Mirnski taborniki so že krepko zakorakali v novo sezono. Z jesenjo se je namreč začelo tudi novo taborniško leto. Deževno soboto so preživeli v Ljubljani pri Koseškem bajerju, kjer so pometli s konkurenco na tekmovanju Zlata puščica.


Na začetku septembra smo pripravili promocijsko-informativni tabor, kjer smo predstavili utrip našega življenja in dela. Namen tabora je bil tudi pridobivanje novih članov. Tabornik lahko postane vsak, ki ga zanima naše delo, ki temelji na vodovem sistemu. Taborniki se sestajamo na vodovih srečanjih vsak petek med 16.30 in 18.00, zberemo pa se pred šolo na Mirni. Novincem so vrata vedno odprta, zato: le pogum in pridite na vodovo srečanje. Naši taborniki prihajajo tudi iz sosednjih krajev – Gabrovke, Šentruperta in Mokronoga.

Udeležili smo se tudi pohoda z Mirne na Trebelno v počastitev dneva ustanovitve 4. slovenske narodno udarne brigade Matija Gubec.

Minulo soboto pa smo se odpravili v Ljubljano na lokostrelsko strelišče pri Koseškem bajerju na taborniško lokostrelsko tekmovanje za pokal „Zlata puščica“. Tekmovanje je potekalo v zelo težkih pogojih, saj nam vreme ni bilo naklonjeno. Ves čas je deževalo, tako da smo se lokostrelci utapljali v blatu. Kljub temu smo posamično dosegli zelo lepe rezultate, naš rod pa je petič zapored osvojil pokal „Zlata puščica“, skupno že sedemnajstič.

Ob tej priliki se zahvaljujemo Občini Mirna, ki nam je namenila in uredila prostor, kjer smo se lahko vneto pripravljali za tekmovanje.

Samo tekmovanje pa izgleda takole. MČ-ji in GG-ji streljajo v KLD na barvno tarčo (FITA) premera 80 cm razdeljeno na deset krogov. Tekmovalci izstrelijo šest puščic iz štirih razdalj. Starejši taborniki pa se odpravimo v gozd, kjer je razporejenih dvanajst met. Pred vsako meto so nesimetrično razporejeni trije količki, od katerih lokostrelec izstreli po eno puščico v tarčo, ki se ji približuje. Razdaljo mora lokostrelec oceniti sam. Strelja se na tarče FITA-FIELD štirih velikosti (vsake po tri), ki so razdeljene na pet krogov. Na tako imenovane zajčke – tri kolone po tri tarče velikosti premera 20 cm se strelja med 15 in 5 m. Strelec mora napovedati kolono. Prvo puščico izstreli v zgornjo, drugo v srednjo, tretjo pa v spodnjo. Med 20 in 10 m se strelja na tarčo premera 40 cm, lokostrelec pa si izbere eno od štirih tarč na meti. Na tarčo premera 60 cm se strelja na oddaljenosti 30 do 15 m in na največjo, premera 80 cm od 40 do 20 m. Tarče so postavljene v hrib, ravnino ali pa dolino. Še dodatno oviro in težavnost pa predstavljajo drevesa in vejevje.

Že naslednjo soboto se odpravljamo peš v Zabukovje na kostanjev piknik. Na pikniku bomo zakurili ogenj, si spekli kostanj, si v kotličku skuhali čaj in spekli hrenovko za malico. Preizkusili pa se bomo tudi v raznih zabavnih in šaljivih igrah. Ne bo nam dolgčas.

Z NARAVO K BOLJŠEMU ČLOVEKU!

besedilo: A. Tratar, fotografije: D. Kašič

nakupovanje
odiseja planetariji