Nove cene goriv na obzorju, pričakovanja in vplivi na potrošnike

06. apr. 2024, ob 14.00
Posodobljeno pred 2 mesecema
8
90 SEK

Ljubljana, Slovenija – V torek se obetajo nove cene goriv na bencinskih servisih izven avtocestnega omrežja, ki bodo, glede na izračune portala Moje finance, prinesle zvišanja tako za bencin kot za dizelsko gorivo.

Po predvidevanjih, ki temeljijo na trenutnih svetovnih cenah naftnih derivatov in tečaju med ameriškim dolarjem in evrom – ob predpostavki, da vlada ne bo posegla v trošarine in marže –, bodo spremembe opazne že ob naslednjem obisku črpalke.

Za liter bencina se pričakuje, da bo cena poskočila za približno 2,5 centa, kar pomeni, da bo nova cena znašala okoli 1,54 evra. To za lastnike vozil pomeni, da bo polnjenje 50-litrskega rezervoarja stalo okoli 77 evrov, kar je opazno več v primerjavi z lanskoletno ceno 1,42 evra za liter.

Podobno zvišanje se napoveduje tudi za dizelsko gorivo, katerega cena naj bi narasla za približno 1,5 centa na liter, s čimer bo cena prav tako dosegla približno 1,54 evra. To pomeni, da bo dizelsko gorivo po novem stalo enako kot bencin, ali celo za malenkost manj, kar je prvič v zadnjih dveh letih in pol, glede na podatke, ki jih spremlja Moje finance.

Prav tako se pričakuje rast cene kurilnega olja, ki naj bi po novih izračunih znašala okoli 1,18 evra za liter.

Cene goriv na črpalkah se določajo na podlagi svetovnih tržnih gibanj in tečaja valut, z uporabo modelske metodologije, ki temelji na 14-dnevnem povprečju. Medtem ko cene na avtocestah in hitrih cestah določajo sami trgovci, cene izven tega omrežja sledijo natančnejšim pravilom in izračunom.

To so kraji, kjer lahko opazujete najlepše sončne zahode na svetu
Sončni zahodi so ena tistih naravnih lepot, ki očarajo vsakogar. Ne glede na to, kolikokrat v življenju vidimo lep sončni zahod, ga je vedno prijetno videti in se ga nikoli ne naveličamo. Čarobn

To zvišanje cen prihaja v času, ko se potrošniki že soočajo s številnimi ekonomskimi izzivi, kar lahko prinese dodaten pritisk na domače proračune in vpliva na stroške življenja. Zvišanje cen goriv ne bo le vplivalo na lastnike vozil, temveč tudi na širše gospodarske razmere, saj se transportni stroški pogosto prelijejo v cene končnih izdelkov in storitev.

Vir:Finance

8
90 SEK