Nove cene goriv

07. maj. 2024, ob 10.29
Posodobljeno pred 2 mesecema
31
50 SEK

Cene bencina in dizla na bencinskih servisih zunaj avtocestnega omrežja so se znižale. To znižanje je posledica padca cen naftnih derivatov na svetovnih trgih.

Vlada ni posegala v trošarine in niso bile spremenjene omejitve marž za trgovce. Od junija 2022 se cene goriv izračunavajo na podlagi metodologije, ki upošteva gibanje cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in tečaja med ameriškim dolarjem in evrom. Cene se prilagajajo vsakih 14 dni glede na povprečje cen mineralnih naftnih derivatov.

Nova cena goriva bo veljala do ponedeljka, 20. maja, kar voznikom omogoča, da izkoristijo nižje stroške pred naslednjo prilagoditvijo. Po drugi strani pa cene goriv na servisih, ki se nahajajo na avtocestnem križu, ostajajo liberalizirane in se oblikujejo prosto, odvisno od dinamike trga.

Ta sistem cenjenja goriva bo, po napovedih pristojnih, ostal v veljavi do nadaljnjega, kar pomeni, da lahko potrošniki pričakujejo nadaljnje prilagoditve cen v skladu z gibanji na mednarodnih trgih. Ta pristop zagotavlja, da so cene goriv bolj odzivne na globalne ekonomske pogoje in lahko bolje odražajo trenutne tržne razmere.

31
50 SEK